Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar ile Moldova'nın Avrupa entegrasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde Moldova'nın Avrupa yolundaki ilerlemeleri ele alındı.

Resmî bir basın açıklamasına göre, çarşamba günü Avrupa İşleri Müsteşarı Marilena Raouna, Avrupa entegrasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Cristina Gherasimov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerin teyit edilmesi ve Moldova'nın Avrupa yolunun desteklenmesi amacıyla bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi konuşuldu.

Gherasimov, Moldova Cumhuriyeti'nin Aralık 2023'te Avrupa Konseyi ile katılım müzakerelerine başlama kararından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ayrıca, Moldova Hükûmetinin Avrupa Komisyonu'nun önerileri doğrultusunda reform sürecini teşvik etmek amacıyla attığı adımlar hakkında bilgi verdi.

Raouna, AB ile katılım müzakerelerinin resmen başlaması için Hükûmetler arası Konferans düzenlemek amacıyla Konsey'deki istişarelerin hızla sonuçlandırılmasını umut ettiğini belirtti.

Raouna, Kıbrıs'ın AB'nin genişleme politikasını desteklediğini ve Moldova'nın reform yolunda kaydettiği ilerlemeyi takdir ettiğini söyledi. Ayrıca, gerektiği takdirde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Moldova Hükümeti'ne teknokratik ve diğer destekleri sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasında, Gherasimov'un Kıbrıs'a desteği için teşekkür ettiği ve ülkesinin reform sürecinde kararlılığını bir kez daha teyit ettiği belirtildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı