"Amerikos Argyriou" Koruyucu Pediatri Merkezi'nin (KPP) biyokimya laboratuvarı, 2023 yılında 10.429 yenidoğanı muayene etti ve yaklaşık 22 bin biyokimyasal test gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Argyris Argyriou, tarama programlarının önemini vurguladı. Erken teşhis edilmediği takdirde onarılamaz hasarlara yol açabilecek önemli hastalıkların önlendiğini belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, "Amerikos Argyriou" Koruyucu Pediatri Merkezi'nin Yıllık Genel Kurulu 25 Haziran 2024'te gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Argyris Argyriou, 2023 yılı için Yönetim Kurulunun faaliyetlerini değerlendirdi ve Merkezin hamile kadınlara ve Kıbrıs'taki tüm yenidoğanlara hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

Merkezin yaptığı açıklamaya göre, 1989'dan beri kesintisiz olarak sunulan Yenidoğan Tarama Programı, Kıbrıs'taki yenidoğanların yüzde 95'inden fazlasını kapsamakta ve yenidoğanlarda konjenital hipotiroidi ve fenilketonüri teşhisi amaçlıyor.

2023 yılında "Amerikos Argyriou" Koruyucu Pediatri Merkezi'nin (KPP) biyokimya laboratuvarı, 10.429 yenidoğanı muayene etti ve yaklaşık 22 bin biyokimyasal test gerçekleştirdi.

Ayrıca, programın başlangıcından 2023 yılı sonuna kadar 320.000'den fazla yenidoğan tarandı. Bu kapsamda 140 yenidoğanda konjenital hipotiroidi teşhisi konuldu ve hemen doğru tedaviye başlandı. Diğer 31 yenidoğanın ise nihaî tanısı hâlâ bekleniyor.

Bu metabolik hastalığın doğum oranı 1:2000 olup, teşhis edilmez ve erken tedavi edilmezse ciddi nörolojik sonuçlara yol açabilmektedir. Bu da programın halk sağlığı açısından büyük önemini göstermektedir.

Program ayrıca, bugüne kadar 20 çocukta hiperfenilalaninemi ve üç çocukta klasik fenilketonüri (PKU) hastalığı tespit etti.

Doğum öncesi tarama programı kapsamında, tüm gebe kadınlar gebeliğin 1. trimesterinde kan testlerine tabi tutulmaktadır. Bu test sonuçları, ultrason bulguları ve annenin yaşı dikkate alınarak Down Sendromu (21. Trizomi), Edwards Sendromu (18. Trizomi) ve Patau Sendromu (13. Trizomi) riski hesaplanıyor.

2023 yılında Merkezin biyokimya laboratuvarı, 9.438 gebe kadını muayene etti ve yaklaşık 23 bin biyokimyasal test gerçekleştirdi. 1991'den 2023'e kadar 272 binden fazla gebe kadın tarandı ve 389 gebelikte kromozomal anomali tespit edildi.

Belirtildiği üzere, bu test sonuçları, yeni ebeveynlerin daha ileri tanı testlerine karar vermesi için en önemli bilgiyi sağlıyor.

2023 yılında, Yenidoğan İşitme Tarama Programı kapsamında 9.001 yenidoğanın işitme taraması yapıldı. Bunlardan 273'üne tekrarlanan test, 125'ine beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyel testi ve 48'ine ayrıntılı işitsel değerlendirme uygulandı.

2004 yılından, programın başlangıcından 2023 yılı sonuna kadar, 149.818 yenidoğan tarandı (yanlış pozitif oranı %0,50).

2008 yılından (KPP'nin ayrıntılı işitsel değerlendirme yapmaya başladığı yıl) 2023 yılı sonuna kadar, 158 çocukta ciddi doğuştan işitme kaybı tespit edildi (Makarios Hastanesi'ndekiler hariç, tüm özel ve kamu sektöründeki yenidoğanlar merkezde değerlendirilmektedir).

Yenidoğan işitme tarama programının amacı, sorunun erken tespiti yoluyla iletişimin restorasyonunu sağlamak ve doğuştan işitme kaybı olan çocukların okul başlangıcında mümkün olduğunca tam entegrasyonunu gerçekleştirmek.

Dr. Argyriou konuşmasında, Kıbrıslı vatandaşlara tarama programları sunma sorumluluğunun, merhum Dr. Amerikos Argyriou'nun, Merkezin kurucusu ve eski başkanının, bu kurumu oluşturmasına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Merkezin Kıbrıs toplumuna sunduğu hizmetlerin hak ettiği düzeyde tanınmadığını da belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı