Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch; ekonominin dayanıklılığı, malî fazlaların devam etmesi ve dolayısıyla azalan kamu borcunun yanı sıra bankacılık göstergelerindeki iyileşmeyi gerekçe göstererek Kıbrıs ekonomisinin görünümünü durağandan pozitife yükseltti.

Kuruluş aynı zamanda, geçtiğimiz mart ayında yükselttiği Kıbrıs ekonomisinin uzun vadeli notunu 'BBB' olarak teyit etti.

Fitch açıklamasında, Kıbrıs ekonomisinin gösterdiği makroekonomik dayanıklılığa atıfta bulunarak, Kıbrıs'ın Gayri Safi Yurt içi Hâsıla’sının (GSYİH) yılın ilk 9 ayında %2,5 oranında arttığını kaydetti. Ekonomik büyümenin 2024 yılında ise %2,7'ye yükselmesini bekliyor.

Fitch ayrıca, iç talepte devam eden artma ve Avrupa fonlarının önemli ölçüde girişi ile Kıbrıs'ın ana ticaret ortaklarında iyileşen makroekonomik koşulların 2025 yılında daha fazla büyümeyi destekleyeceğini söyledi ve büyümenin %3'e çıkacağı tahmininde bulundu.

Kuruluşa göre makroekonomik riskler, Orta Doğu'da tırmanan jeopolitik gerginliklerle ilgilidir ve bu durum Kıbrıs ile İsrail arasındaki yatırım ve turizm bağlantılarını etkileyebilir. Açıklamada "İsrail'in Kıbrıs için bir ticaret ve yatırım kaynağı olarak önemi son yıllarda artmıştır" diye eklendi.

KHA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı