Kıbrıs Merkez Bankası, pazartesi günü yayımladığı 2022 malî istikrar raporunda, Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) büyümesinin 2023 yılında %2,4'e ulaşacağını ve enflasyonun %3,9 olacağı tahmininde bulunuldu.

Merkez Bankası, Kıbrıs ekonomisi ve bankacılık sektörünün 2022 yılında önemli bir direnç gösterdiğini ve bu direncin bugüne kadar devam ettiğini belirtti.

Bankanın raporuna göre, Kıbrıs ekonomisi, beklenenden daha iyi bir turizm performansı, Kıbrıs'ta Şirket Kurma ve/veya faaliyetlerinin genişletilmesi (uluslararası merkez)

 

 

kapsamında yabancı şirketlerin ülkeye girişinin ekonomik etkisi ve ekonominin diğer Avrupa ülkelerine kıyasla doğal gaza olan önemsenmeyecek düzeydeki   bağımlılığının desteğiyle 2022 yılında %5,6'lık önemli bir büyüme kaydederken, Avro Bölgesi’nde %3,5'lik bir büyüme kaydedildi.

Raporda ayrıca, 2022 yılında, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksinin (Harmonized Index of Consumer Prices - HICP) ortalama %8,1 olmasıyla birlikte, yurt içi enflasyonun tarihi yüksek seviyelere ulaştığı belirtildi. Enflasyondaki büyük artış, Rusya'nın Ukrayna'yı istilâsının özellikle enerji ve gıda fiyatları üzerindeki eşi benzeri görülmemiş olumsuz etkilerinden ve bunun sonucunda iç ekonominin bir dizi sektörü üzerindeki etkilerinden kaynaklanmıştır.

Rapor, 2023 yılında enflasyonun %3,9'a önemli ölçüde düşmesini, 2024 ve 2025 yıllarında enflasyonist baskıların sırasıyla %2,7 ve %2'ye gerilemesini öngörüyor.

KHA/ARM/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı