Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Petros Xenophontos, pazartesi günü Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Çevre Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’ne ilişkin uzlaşma metninin desteklendiğini, Kıbrıs'ın temel endişelerinin dikkate alınmasından memnuniyet duyulduğunu ifade etti.

 

Xenophontos, özellikle turizme yönelik düzeltme faktörünü, iade depozito programlarından muafiyet hedeflerinin azaltılmasını ve yeniden kullanım hedeflerine ilişkin yeni inceleme maddesini; ayrıca atık azaltma hedeflerine ulaşmak için eklenen esnekliği de memnuniyetle karşıladı.

Bakanlar toplantıda, Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği’yle ilgili Genel Yaklaşımı kabul ettiler.

AB Çevre Konseyi toplantısında, toprak gözetimi için yasal çerçeve oluşturan Yönetmelikle ilgili yeni yasa önerisi üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu.

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Petros Xenophontos konuşmasında, bu önerinin de memnuniyetle karşılandığını söyledi; yeni çerçevenin mevcut yasal çerçeveyle birlikte Avrupa Birliği topraklarının karşı karşıya olduğu çok sayıda tehdide karşı korunmasına ivme kazandıracağını vurguladı.

Konsey, dirençli Avrupa ormanları yönetmeliği önerisi üzerinde de tartıştı.

Petros Xenophontos, Kıbrıs’ın AB'deki ormanlara yönelik tek ve uyumlu bir gözetim çerçevesinin amaçlanmasını desteklediğini bildirdi; önerinin üye ülkeler arasında karşılaştırılabilir, standartlaştırılmış ve uyumlulaştırılmış veriler sağlayacak etkili bir orman gözetme sistemi oluşturmak için gerekli unsurları içerdiğini ancak üye devletlerin, yeni önerinin gerekliliklerine  ilişkin yeni gözetim yöntemlerinin uygulaması için katlanmak zorunda kalacağı ek maliyetlerin kesin olarak tahmin edilmesinin kolay olmadığını kaydetti.

Bakanlar öğle yemeğinde de Komisyon'un AB'nin 2040 emisyon azaltım hedefine ilişkin teklifi hakkında görüş alışverişinde bulundular.

KHA/MG/MHY/2023

Kıbrıs Haber Ajansı