BM insanî yardım kuruluşlarının başkanı, çarşamba günü İsrail'in Hamas'a karşı savaşının Lübnan'a yayılma olasılığı konusunda endişesini dile getirdi ve bunun "potansiyel olarak yıkıcı" olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Gazze'deki savaş 10. ayına yaklaşırken, Amerika Birleşik Devletleri, sınır ötesi ateşin tırmanmasının ardından İran destekli militan grup Hizbullah'a karşı Lübnan'da büyük bir çatışma riski konusunda uyarıda bulundu.

BM insanî yardım koordinatörü Martin Griffiths, Cenevre'de gazetecilere Lübnan'ı "tüm çatışma noktalarının ötesinde bir çatışma noktası" olarak gördüğünü söyledi ve özellikle Güney Lübnan'a dikkat çekti.

Ayrıca, orada neler olabileceğine dair senaryoları Kudüs'teki meslektaşlarıyla tartıştığını belirtti.

Yetkili, "Bu planlamanın ötesinde. Potansiyel olarak yıkıcı olabilir" dedi.

Bu hafta görevi sona eren Griffiths, Lübnan'ı içeren bir savaşın "Suriye'yi de içine çekeceği... başka ülkeleri de etkileyeceği" konusunda uyardı ve "doğal olarak Gazze'yi etkileyeceğini; doğal olarak Batı Şeria'yı etkileyeceğini" belirtti. "Bu çok endişe verici" diye vurguladı.

Griffiths, Hamas'ın İsrail'e yönelik eşi görülmemiş saldırısının ardından yaklaşık dokuz ay önce Gazze'de savaş patlak verdiğinden beri, "bize yeni bir trajedi ve acımasızlık seviyesi gösterdi" dedi.

"Ancak hepimiz bunun sadece başlangıç olabileceğinden endişeliyiz" diye ekledi.

KHA-AFP/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı