Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, Avrupa Komisyonu'nun Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan sorumlu Komiseri  Virginijus Sinkevičius ile pazartesi sabahı Lefkoşa'da Tarım Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından siyasi iradenin mevcut olduğunu belirtti. Komiser, Bakan tarafından öncelik olarak belirlenen konularla ilgili memnuniyetini dile getirdi.

Panayiotou, Komiser ile yapılan görüşmede "özellikle mevcut mevzuat uygulamaları ve kentsel atıkların entegre yönetimine yönelik adımlarımızla ilgili konulara odaklandık. Ulusal hedeflerimize ulaşmak için Komiserlik ofisinin iş birliği ve rehberliği gerekmektedir" dedi.

"Atık yönetimi direktiflerimizin uygulanması, yüksek atık üretimi ve düşük geri dönüşüm oranları nedeniyle Kıbrıs için büyük bir zorluk olmaya devam etmektedir" diyen Tarım Bakanı, "2022-2028 Belediye Atık Yönetimi Ulusal Stratejik Planını uygulamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz" dedi.

Maria Panayiotou, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa hedeflerine yaklaşması için hâlâ yapılacak çok iş olduğunu biliyoruz. Tarım Bakanlığının çabalarını daha da güçlendirmek amacıyla Komiserden AB düzeyinde tespit edilen iyi uygulamaları paylaşmasını istiyoruz" dedi.

Tarım Bakanı ayrıca, Natura 2000 alanlarının yönetimine ilişkin Kararnamelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini, Doğa Yasası kapsamında Natura 2000 alanlarını etkileyebilecek projelerin değerlendirilmesine ilişkin prosedürlerin iyileştirilmesi gerektiğini ve Natura 2000 Ağının yeterliliği gibi Kıbrıs'ın beklemede olan konularının da toplantı sırasında ele alındığını söyledi.

 

Konuk yetkilinin açıklaması

-------------

 

Avrupa Komisyonu'nun Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan sorumlu Komiseri Virginijus Sinkevičius, Tarım Bakanı ile yaptığı görüşmede en acil konuların ele alındığını belirtti. Sinkevičius, Avrupa Komisyonu'nun mevcut görev süresini aşan ve hâlâ devam eden dosyalar olduğunu vurguladı.

Sinkevičius, "Bu dosyaları ve özellikle de Kıbrıs için son derece önemli olan toprak izleme konusunu ele aldık" dedi ve devam eden ihlâl prosedürlerinin de görüşüldüğünü ekledi. "Atık yönetimi ve kentsel atık su arıtımı konusunda hâlihazırda bir mahkeme kararı var" diyen Sinkevičius, Tarım Bakanı ve ekibinin bu konuya öncelik vermesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Komiser ayrıca altı ihlâl davası olduğunu ve bunların da dikkat gerektirdiğini vurguladı. "Bu, Bakan ve ekibi için zorlu bir sorumluluktur" diyen Komiser Sinkevičius , "yıllar içinde biriken ancak Bakan'ın ekibinin hemen ele alması gereken sorunlardan" bahsetti. "Avrupa Komisyonu Kıbrıs'ın siyasi öncelikleri konusunda iyi bilgilendirilmiştir" şeklinde konuştu.

Sinkevičius ayrıca Kıbrıs'ın gelecekteki Avrupa Birliği dönem başkanlığı hakkında kısa bir değerlendirme yaptı ve suyun önemli bir konu olacağını söyledi. "Bir sonraki Komisyon'un önceliklerini önceden tahmin edemem, ancak su acil bir konudur ve büyük olasılıkla Komisyon'un gündeminin üst sıralarında yer alacaktır ve sonraki Avrupa Konseyi başkanlıkları da bu konuya öncelik verecektir" dedi. Son olarak, bu konunun giderek daha fazla dikkat ve Avrupa kararlarının uygulanmasını gerektireceğinden emin olduğunu belirtti.

KHA/PH/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı