Kıbrıs Üniversitesi Ekonomik Araştırma Merkezi (ERC), yurt içi faaliyetlerin ve iş gücü piyasasının dayanıklılığı nedeniyle, daha önce ocak ayında sırasıyla %2,4 ve %3,2 olarak tahmin ettiği Kıbrıs ekonomisinin 2024 yılındaki büyüme oranı tahminini %2,6'ya, 2025 yılı için ise %3,3'e revize etti. Ayrıca, ocak ayında %2,1 olarak tahmin edilen bu yılki enflasyon tahminini %2’ye düşürdü.

İlgili açıklamada "Kıbrıs'taki ekonomik faaliyetin 2024-2025 döneminde büyümeye devam edeceği ve direncini koruyacağı öngörülüyor" yorumuna yer verildi.

ERC, özellikle reel Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla (GSYİH) büyüme oranının 2024 yılında %2,6'ya ulaşmasının ve 2025 yılında %3,3'e yükselmesinin beklendiğini belirtti. Ocak oranıyla kıyaslandığında, tahminler 2024 için 0,2 puan, 2025 için ise 0,1 puan yukarı yönlü revize edildi.

İlgili raporda "Nispeten yüksek faiz oranlarına ve Kıbrıs'ın ticaret ortaklarının ekonomilerindeki önemli yavaşlamaya rağmen, yurt içi faaliyetler ve iş gücü piyasası önümüzdeki çeyreklerde büyümeyi destekleyecek şekilde dirençli kalmıştır" denildi. 

Ayrıca son iki çeyrekte yurt içi faaliyetlerin düşük enflasyon, sıkı iş gücü piyasası koşulları, artan ücretler ve ülkenin güçlü malî pozisyonundan faydalandığı vurgulandı.

 

Enflasyon

-------

 

Enflasyonla ilgili olarak (Tüketici Fiyat Endeksine dayalı), ERC 2024 ve 2025 yıllarında enflasyonun düşüş eğiliminde kalacağı öngörülüyor.

Enflasyonun 2024'te %2,0, 2025'te ise %1,9 olacağı tahmin ediliyor.

Ocak ayı oranıyla kıyaslandığında, enflasyon tahmini bu yılın ilk çeyreğinde yurt içi enflasyondaki yavaşlamanın sürmesi nedeniyle, her yıl için 0,1 puan aşağı yönlü revize edildi.

ERC'ye göre GSYİH büyümesi ve enflasyon tahminlerinden sapmaların olası nedenleri arasında jeopolitik gerilimlerin artması, özellikle Orta Doğu'daki çatışmaların tırmanması, Kıbrıs'ın ticari ortaklarının ekonomik performansı ve faiz oranlarının geleceği yer alıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı