Uluslarartası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, Kıbrıs Hükûmetinin görünümünü durağandan olumluya; ülkenin uzun vadeli kredi notunu da Baa2’ye yükseltti.

Görünümün yükseltilmesi, Moody's'in gelecek birkaç yıl içinde Kıbrıs'ta güçlü mali ve borç sonuçları potansiyeline olan güvenini yansıtıyor.

Moody's'e göre bu iyimser senaryo, sağduyulu maliye politikalarının devam etmesinden ve güçlü orta vadeli ekonomik büyüme beklentilerinden kaynaklanıyor.

Yukarı yöndeki baskı oranının, Kıbrıs'ın bankacılık sektörünün güçlenmesine ve borçlarının azaltılmasına olan güvenin artmasıyla daha da desteklenebileceği; bu durumun, ülkenin bankacılık sektörü risklerine karşı kırılganlığı azaltabileceği, sağlam büyümeyi ve sağlam mali sonuçları desteklemesinin beklendiği kaydedildi.

Hükûmetin 2024-25 için Gayrı Safi Yurt İçi Hâsıla'yı (GSYH) %2,8-2,9 olarak öngördüğü tahmininin biraz altında olsa da Moody's, Kıbrıs için öngördüğü GSYH %2,3-2,4'ü dolayındaki GSYH’nın önemli mali fazlalar elde etmeye devam edeceğini düşünüyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı