Kıbrıs Enerji Düzenleme Kurumu (RAEK) Başkanı Andreas Poullikas, Güneydoğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervlerinin, enerji dönüşüm süreci tamamlanana kadar Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını geçici olarak karşılayabileceğini belirtti. Ancak bunun, ortak bir stratejik planın geliştirilip benimsenmesi durumunda mümkün olabileceğini vurguladı.

RAEK'ten yapılan açıklamaya göre, Poullikas, Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı ile EMGF Sekreterliği tarafından 28 Mayıs'ta Atina'da düzenlenen "Doğu Akdeniz'de Temiz Enerji İş birliği Fırsatlarının Değerlendirilmesi" başlıklı Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EMGF) oturumuna katıldı.

"Doğu Akdeniz Bölgesinde Hidrojen Zincirinin Geliştirilmesi" başlıklı konuşmasında, Poullikas, enerji sistemlerindeki hidrojen kullanımının zorluklarına dikkat çekti ve Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki doğal gaz rezervleri ile yenilenebilir enerji potansiyelinin, bölgeyi ve AB'yi iklim değişikliğine karşı nasıl nötr hâle getirebileceğine odaklandı.

Dr. Poullikas, enerji sistemlerinde hidrojen kullanımından kaynaklanan iki ana engeli vurguladı: Birincisi ekipman dayanıklılığı, ikincisi ise hidrojen üretim maliyeti. Günümüzde bilim ve teknolojinin, ekipman dayanıklılığı konusunda güneş ve rüzgâr enerjisi teknolojilerinden elde edilen tecrübelerle gerekli çözümleri sunduğunu belirtti.

Hidrojenin artık bir yakıt olarak kullanılmaya hazır olduğunu ifade eden Poullikas, yeşil hidrojenin üretim maliyeti ile ilgili olarak ise doğal gazla rekabet edebilmesi için (megavat saat başına 20 doların altında) hidrojen üretim maliyetinin kilogram başına 5 dolardan 1,5 dolara düşmesi gerektiğini belirtti.

Poullikas, dünya genelinde yeşil hidrojen üretimi için deneyim ve maliyet azaltma amacıyla çeşitli tesislerin hâlihazırda kurulduğunu belirtti.

Güneydoğu Akdeniz bölgesindeki doğal gaz rezervleri ve yenilenebilir enerji potansiyelinin, bölgeyi ve AB'yi iklim değişikliğine karşı nötr hâle getirmeye yardımcı olup olamayacağına dair bir değerlendirme yapan Poullikas, bu doğal gaz rezervlerinin enerji dönüşümünün tamamlanmasına kadar Avrupa’nın doğalgaz ihtiyaçlarına geçici bir çözüm sağlayabileceğini belirtti. Ancak bunun, ortak bir stratejik planın geliştirilip uygulanması durumunda mümkün olabileceğini vurguladı.

Poullikkas’a göre bu plan, Güneydoğu Akdeniz ülkelerinin elektrik bağlantılarıyla Avrupa ülkelerine entegre olmasını, doğal gaz boru hatları veya sanal doğal gaz boru hatlarıyla bu ülkelerin Avrupa'ya bağlanmasını, sürdürülebilir enerji teknolojilerinin tüm Güneydoğu Akdeniz ülkelerine entegrasyonunu, doğal gaz reformasyonu ile üretilen mavi hidrojen ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen yeşil hidrojenin kullanımını, Avrupa ülkelerine sürdürülebilir elektrik enerjisi ve hidrojen ihracatını içermeli.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı