Kayıp ve Mahsur Kişilerden Sorumlu İnsanî İşler Başkanı Anna Aristotelous, hükûmetin amacının kayıp kişilerin akıbetiyle ilgili gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla bilgi akışının artırılması olduğuna işaret etti.

Anna Aristotelous, Türk işgal ordusunun engeller yaratmaya devam etmesine değinerek işgal ordusunun yeni kazı çalışmalarının yapılmasını ve kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesini engellediğini ve özellikle askeri bölgelerde kazı çalışmalarının yapılmasına izin vermediğini söyledi.

Çarşamba akşamı Lefkoşa’da Türk işgalinin yaklaşan  50. kara yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen bir etkinlikte konuşan Aristotelous,  “insanı merkeze alan ve insan odaklı yaklaşımı benimseyen Kayıp ve Mahsur Kişilerden Sorumlu İnsanî İşler ofisi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in desteğiyle son yıllarda önemli gelişmeleri/değişiklikleri teşvik etti” dedi.

Teşvik edilen değişikliklerden birine değinen yetkili bilgi toplama prosedürlerini değiştirerek, bilgi verenlere dostane yöntemler kullanarak, soruşturmacı polis profili kullanmadan bilgi edinme olasılığının güçlendirilmesi olduğuna işaret etti.

Aristotelous, bundan dolayı bilgi verenler ve mağdurların onlarca yıldır “içlerinde sakladıkları şeyler hakkında korkusuzca konuşmalarını teşvik eden bir güven ortamının yaratılmasına yol açtı” dedi ve son yıllarda önemli sonuçlar elde edildiğini belirtti.

1974 yılından bu yana kayıp kişiler arasında 118’nin kadın olduğunu ifade eden yetkili, bunlardan 26’sının akıbetinin belirlendiğini söyledi.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı