Kıbrıs Cumhuriyeti Araştırma, Yenilik ve Teknoloji Baş Bilimcisi Dr. Dimitris Skourides, NASA'nın Washington'daki merkez ofislerinde düzenlenen NASA Space Apps Challenge uluslararası yarışmasının ödül törenine katıldı. Törende Kıbrıslı "Brute Force" ekibi birincilik ödülünü kazandı.

Yapılan ilgili resmî açıklamaya göre, bu ödül tarihi bir öneme sahip çünkü bir Kıbrıslı ekibin ilk defa NASA'nın merkez ofislerinde ödül törenine davet edildiği ve ödül kazandığı anlamına geliyor.

Dr. Skourides, "Brute Force" ekibinin NASA Space Apps Challenge'daki başarısından dolayı büyük gurur duyduklarını belirterek, bu başarının Kıbrıslı bilim insanlarının uzay alanındaki yenilikçi ruhlarını, teknik uzmanlıklarını ve araştırma alanındaki üstünlüklerini gösterdiğini söyledi. Ayrıca, 2022-2027 yılları arasını kapsayan ve Araştırma, Yenilik ve Dijital Politika Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Kıbrıs Uzay Stratejisi'nden de bahsetti.

"Brute Force" ekibi, 162 ülkeden 3.094 proje arasından birincilik ödülünü, Ay'daki sismik olayları haritalayarak Ay'ın iç yapısını anlamak için tasarladıkları "Moonquake Map" adlı projeleriyle kazandı. Bu proje, Kıbrıslı yeteneklerin teknik uzmanlığını ve yenilikçi ruhunu ortaya koyuyor. Ekip Konstantinos Aristodemou, Marios Iakovou, Giorgos Evangelou ve Panagiotis Theodorou'dan oluşuyor.

Yarışma son 11 yıldır Kıbrıs Uzay Araştırma Örgütü (CSEO) tarafından Kıbrıs'ta düzenlenerek inovasyonu ve girişimciliği teşvik ediyor ve ülkemizde canlı bir uzay ekosistemi oluşturuyor.

Dr. Skourides, Kıbrıs'ın Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişme noktasında yer alan stratejik konumunun bağlantılılığı güçlendirdiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni uzay araştırmaları ve uluslararası iş birliği için merkezi bir kutup hâline getirdiğini vurguladı. "Hedefimiz, bu stratejik avantajı, dünya standartlarında bir araştırma topluluğu ve sağlam ilişkiler kuran sağlam bir inovasyon ekosistemi ile tamamlayarak Avrupa ve dünya çapındaki uzay ajansları, araştırma kurumları ve sektör liderleriyle daha da güçlendirmek" dedi.

NASA yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Dr. Skourides, CSEO Başkanı George Dano'ya eşlik etti. Bu görüşmelerde Kent Bress, Uluslararası İlişkiler Ofisi Yardımcı Müdürü ve Dr. Karen St. Germain, Yer Bilimleri Bölümü Müdürü ile bir araya gelen Dr. Skourides, 2022-2027 Ulusal Uzay Stratejisi'ni sundu. Bu strateji, uzay teknolojileri, uzay iletişim hizmetleri, Yer Gözlemi ve uzay eğitimi ve bilimi gibi temel unsurları içeren ulusal uzay ekosistemini güçlendirmeye yönelik Kıbrıs'ın taahhüdünü ortaya koyuyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı

 

Dr. Skourides ayrıca Kıbrıs'ın uzay ekosistemini ve Eratosthenes Yer Gözlemi ve Çevre Değişikliği Mükemmellik Merkezi ve CSEO gibi temel aktörleri ve uzay ile ilgili girişimciliği desteklemek ve teşvik etmek için bir merkez kurulmasını da ele aldı.