Avrupa Parlamentosu’nda görev yapacak Kıbrıs'tan altı milletvekilini ve aynı zamanda Kıbrıs’taki yeni yerel yönetimi belirleyecek seçimler için bugün sandık başına gidiliyor. İlk kez aynı anda sekiz seçim yapılıyor.

Seçimde Avrupa Parlamentosu Üyeliği, Bölge Yerel Yönetim Teşkilatları Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Başkan Yardımcısı, Belediye Meclis Üyesi, Okul Yönetim Kurulu Üyeleri, Muhtarlar Köy Aza Meclisleri Üyeliği olmak üzere toplam 3.227 görev için toplam 7.280 aday yarışıyor.

Avrupa Parlamentosu Üye seçiminde 682.963, Yerel Yönetimler seçiminde oy kullanma hakkına sahip 590.248 seçmen bulunuyor.

Oy verme işlemi saat 07.00'de başladı. Öğlen 12.00'de bir saat aradan sonra oy verme işlemi saat 13.00'te yeniden başlayacak ve saat 18.00'e kadar devam edecek. Yurt dışındaki oy verme merkezleri için de saatler buna göre ayarlandı.

Avrupa Parlamentosu üyelerinin seçimi için Yunanistan'da (Atina, Selanik, Patras, Gümülcine, Volos, Kandiye, Yanya), Birleşik Krallık'ta (Londra, Manchester, Birmingham, Glasgow) ve Brüksel'de yurt dışında 17 oy verme merkezi faaliyet gösteriyor.

Nerede ve nasıl oy kullanılacağını öğrenmek için halk,selection.gov.cy web sitesini ziyaret edilebiliyor.

9 Haziran seçimlerinin ilk sonuçları pazar günü saat 19.30 sıralarında, kesin sonuçlar ise pazartesi sabahı 07.00-08.00 saatlerinde açıklanacak. Tüm duyurular 11 Haziran Salı günü gerçekleşecek.

Tüm oy pusulaları tek bir sandığa atılacak. Avrupa Parlamentosu Üyeleri için oy pusulaları mavi, İlçe Yerel Yönetim Kuruluşları Başkanları için mor, Belediye Başkanları için sarı, Belediye Başkan Yardımcıları için kahverengi, Belediye Meclis Üyeleri için beyaz, Okul Yönetim Kurulu Üyeleri için yeşil, Muhtarlar için oy pusulaları turuncu, Köy Aza Meclisi üyeleri  için gri olacak.

Oy verme işlemi, seçmen kartı veya nüfus cüzdanı (kimlik, pasaport) ile yapılıyor.

Avrupa seçimleri için her formasyonda altı aday bulunuyor.

Oy pusulalarında DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, ELAM, Yeşil Hareket – Yurttaş İş Birliği, DEA, VOLT yer alıyor.

Yerel Yönetimlerde, Lefkoşa İlçe Özyönetim Teşkilatı'nın başkanlığı için DİSİ, DİKO, EDEK, DPA-İş Birliği ve Hayvanları Koruma Partisi'nin desteğiyle Constantinos Yiorkadjis ve AKEL'in desteğiyle Andreas Assiotis;

Lefkoşa Belediye Başkanlığı için DİSİ, DİKO, DPA-İş Birliği ve Hayvanları Koruma Partisi tarafından desteklenen Nikos Tornaritis; AKEL, EDEK ve Volt tarafından desteklenen Charalambos Prountzos; Yeşil Hareket tarafından desteklenen Panagiotis Mentzis ve Lefkoşa Belediye Başkanlığı için Constantinos Demetriades aday oldu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı