Pazartesi öğle saatlerinde başlayan ve Yolu, Psathi, Polemi, Agios Dimitrianos, Choulou, Kourdaka köyleri arasında yayılan yıkıcı yangının durumu, İtfaiye Teşkilatından alınan son bilgiye göre biraz daha iyi gözüküyor. Ancak yangın hâlâ Choulou'nun kuzeydoğusundan Falies'e ve Polemi'nin güneydoğusuna doğru iki cephede devam ediyor.

Takviye edilen kara kuvvetleri söndürme çalışmalarını sürdürmekte ve rüzgârın şiddeti azalmış durumda. Yangın söndürme çalışmalarına hava kuvvetleri de destek veriyor.

Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis, dün gece geç saatlerde bölgeyi ve Agios Dimitrianos’taki Koordinasyon Merkezini ziyaret ederek durumu inceledi. Bakan, devletin birimleri ve hizmetlerinin çalışmalarından memnun olduğunu belirterek, önceliğin insan hayatını tehlikeye atmamak olduğunu vurguladı.

Bakan, devlet mekanizması ve itfaiye kuvvetlerinin yavaş hareket ettiği eleştirilerini reddederek, bölgedeki Orman Dairesine  ait uçağın yangını zamanında fark edip, müdahale ve destek çağrısı yaptığını açıkladı. Rüzgârın şiddeti nedeniyle yangının hızla yayıldığını belirten Bakan, yangının başlangıç noktasının araştırılmasıyla ilgili olarak Polis Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, yangının bir çöp sahasından başladığını gören bir kişinin yazılı tanıklığının alındığını ifade etti. Polemi Muhtarı Charalambos Ioannou, vatandaşların çeşitli atık malzemeleri attığı bu çöp sahasının Polemi'ye değil Drymos'a ait olduğunu belirtti.

Ioannou, “Bölge adına benzeri görülmemiş bir durum yaşadık. Üç ile dört ev tamamen yandı, diğerleri büyük hasar gördü. Ayrıca tarım makineleri, tahıl ve bağlar da zarar gördü. Halk umutsuz bir durumda” dedi. İtfaiyenin tüm imkânlarıyla çalıştığını ancak arazinin yapısı ve rüzgârlar nedeniyle yangın söndürme çalışmalarının zorlaştığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile yaptığı telefon görüşmesinde, halkın endişelenmemesi gerektiğini ve meydana gelen hasarların devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

İtfaiye Müdürü Nikos Logginos, rüzgârların dün 4-5 Beaufort şiddetinde olduğunu ancak yangının ilave Beaufort yarattığını belirterek yangının hızlı ilerlediğini ifade etti. Çarşamba günü rüzgârların 3-4 Beaufort gücünde eseceğini de ekledi.

Bu arada, yangından etkilenen köylerdeki 48 kişi Baf’taki otellerde konakladı. Yaralanan hayvanların tahliyesi için de büyük çaba sarf edildi.

Yangın söndürme çalışmalarına köylüler de yardımcı oldu.

Bu arada Yunanistan ile Ürdün yangının söndürülmesi için hava araçları gönderdi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı