Kıbrıs genelinde toplam ölümlerin %28,5'ini dolaşım sistemi hastalıkları oluşturuyor. Kıbrıs Kardiyoloji Derneğinin, İstatistik Servisinin 2020 verilerine dayandırdığı açıklamasına göre, bu hastalıkların ortaya çıkışı genellikle öngörülebilir. Risk altındaki bireyleri tespit ederek, hastalıkların meydana gelme olasılığını, ciddiyetini ve sonuçlarını azaltmak için müdahalede bulunabilinir.

29 Eylül'de her yıl kutlanan ve 1999'dan beri Dünya Kalp Günü olarak kabul edilen etkinlik çerçevesinde açıklama yapan Kıbrıs Kardiyoloji Derneği, "Tüm vatandaşları kalp sağlıklarına gerekli önemi vermeye çağırıyoruz" dedi.

Açıklamada, "Kalp-damar hastalıkları hem Kıbrıs'ta hem de dünya genelinde başlıca ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Ancak bu ölümlerin çoğu önlenebilir" diye vurgulandı.

İstatistik Servisi'nin 2020 verilerine göre, Kıbrıs genelinde dolaşım sistemi hastalıkları toplam ölümlerin %28,5'ini oluşturuyor. Açıklamada, "Kalp-damar hastalıklarının büyük bir kısmı, yaşamımız boyunca gelişen aterosklerotik hastalığın sonucudur ve koroner arter hastalığı, felç, periferik damar hastalıkları ve karotis arter hastalıkları gibi sonuçlara yol açar" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Bu hastalıkların ortaya çıkışı sıklıkla tahmin edilebilir. Risk altında olan bireyleri belirleyerek, hastalığın oluşma riskini, ciddiyetini ve sonuçlarını azaltmak için müdahalede bulunabiliriz" ifadelerine yer verildi.

Kardiyoloji Derneği üyeleri olan doktorlara göre, "Kalp hastalıklarına karşı en güçlü silah önlemdir. Son yıllarda, yaşam tarzımızda yapacağımız küçük ama önemli değişikliklerle riskleri büyük ölçüde azaltabileceğimiz netleşti. Doğru beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigaradan uzak durma ve normal vücut ağırlığının korunması, sağlıklı bir kalp için takip etmemiz gereken temel adımlardan bazıları."

Ayrıca, kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri seviyeleri gibi temel sağlık göstergelerinin düzenli takibinin, kalp-damar hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi için önemli olduğu belirtildi. Kıbrıs Kardiyoloji Derneği, halkı düzenli tıbbi kontrollerini ihmal etmemeye çağırdı ve erken teşhisin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguladı.

Halkın doğru bilgilendirilmesi amacıyla Kıbrıs Kardiyoloji Derneği, ilaç firması Medochemie'nin sürekli desteği ve Kıbrıs Tabipleri Birliği'nin değerli katkılarıyla bu yıl da vatandaşlar için Bilgilendirme Kampanyası düzenliyor.

Aynı zamanda, Kıbrıs Kardiyoloji Derneği, Dünya Kalp Federasyonu (WHF) tarafından başlatılan Uluslararası Farkındalık Kampanyası'na katılarak, tüm ülkeleri kalp hastalıklarıyla mücadele için yeni ve kapsamlı bir "Ulusal Kardiyovasküler Eylem Planı" benimsemeye çağırıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı