Demokratik Parti (DİKO) Milletvekili Christiana Erotokritou, İran'ın Orta Doğu'da devam eden hassas durumun başlıca sorumlusu olduğunu belirtti. Pazartesi akşamı Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu önünde konuşan Erotokritou, İran'ın bölgedeki istikrarsızlığa katkısını vurguladı.

AKPM'nin 2024 4. Oturumu kapsamında söz alan Erotokritou, İran'daki duruma ve Avrupa Konseyi üye devletlerinde İranlı insan hakları savunucularının korunmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Temsilciler Meclisinden yapılan açıklamaya göre, Erotokritou, İran'ın sadece uluslararası terörü finanse etmekle kalmadığını, aynı zamanda İran halkının temel insan hakları ve özgürlüklerini hem ülke içinde hem de dışında en vahşi şekilde ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca, İran'ın nükleer programıyla Batı'yı tehdit ettiğini ve bu şekilde bölgenin güvenliğini ve istikrarını baltaladığını ifade etti.

Erotokritou, Avrupa'nın İran'a karşı net ve tutarlı bir politika izlememiş olmasını eleştirdi. Bu tutumun, İran'ın Orta Doğu’da hakim bir siyasi ve dini güç olarak kendini kabul ettirmesine olanak sağladığını belirtti. Avrupa'nın bölgedeki gelişmelere ilgisiz kalmasının, İran'ın Lübnan, Gazze Şeridi ve Yemen'de desteklediği ve kontrol ettiği terörist örgütlerin serbestçe hareket etmelerine yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Avrupa Konseyi üye devletlerinin İran'a sağladığı destek nedeniyle herhangi bir yaptırım uygulanmadığını, bunun da rejimin yaptırımları aşmasına ve terörist operasyonlarını yürütmesine yardımcı olduğunu ekledi.

Erotokritou, İran'a karşı daha tutarlı ve kararlı bir politika izlenmesi çağrısında bulundu. Bu politikanın, mevcut yaptırım rejiminin yanı sıra, İran İslam Cumhuriyeti'ni destekleyen devletlere, temsilcilere ve bireylere yönelik hedefli önlemleri de içermesi gerektiğini söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı