Orman Dairesi Müdürü Savvas Ezekiel, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Baf bölgesindeki yangının söndürülmesi için hızlı bir şekilde harekete geçtiklerini belirtti. Ezekiel, bölgedeki özel koşullar nedeniyle bu yangının oldukça zor olduğunu kaydetti.

Operasyon Yardımcı Polis Müdürü Michalis Nikolaou da Ajansa, yangının çarşamba günü öğleden sonra, geç saatlerde söndürüldüğünü ve yangın ilk tespit edildiğinde 24 saat esasına göre görev yapan Kriz Yönetim Merkezinin kurulduğunu ve Agios Dimitrianos'taki Koordinasyon Merkezi ile iş birliği yaptığını söyledi.

Ezekiel, bölgedeki güçlü rüzgârların zaman zaman  5 Beaufort'a kadar ulaştığını, hatta daha fazla olabileceğini, yoğun bitki örtüsünü ve köyler arasındaki yakın mesafeyi de dikkate alarak, bu yangının çok zor olduğunu belirtti.

Orman Dairesi Müdürü hem otlatma hem de tarımsal faaliyetler için kırsal alanların terk edilmesine değindi. Orman Dairesi olarak, bu durumun değiştirilmesi, köyler ve ormanlar veya terk edilmiş alanlar arasındaki tarımsal faaliyetlerin yeniden canlandırılması, hatta kontrollü otlatmanın sağlanması için planlar ve öneriler hazırladıklarını söyledi.

Yetkili, Kıbrıs'ın tüm köylerinde, 30-40 yıl öncesine kadar yerleşim alanları ile orman alanları arasında bulunan "geçiş bölgelerinin" artık var olmadığına dikkat çekti. Yerleşim alanlarının sınırlarından başlayan yoğun bitki örtüsünün her şeyi tehlikeye attığını, bu nedenle orman yangınlarının yerleşim alanlarına ve yerleşim alanlarından ormanlara doğru yayıldığını söyledi.

Ezekiel, yüksek sıcaklıklar, güçlü rüzgârlar ve büyük miktarda yanıcı madde birikimi gibi özel koşullar altında bu durumların üstesinden gelmenin kolay olmadığını belirtti.

Ezekiel, önceki gün çıkan yangının İtfaiyenin sorumluluk bölgesinde olduğunu ve Orman Dairesinin bu tür yangınların söndürülmesi için tüm kaynaklarını seferber ettiğini söyledi.

Orman Dairesinin 16 memur, 65 orman yangın söndürücü ve 12 büyük itfaiye aracı ile 2 iş makinesi kullandığını belirtti. Ayrıca özel sektöre ait 3 tanker ve 8 iş makinesinin yangın söndürme işlemi için kullanıldığını özel traktörlerin de bu çabaya destek verdiğini söyledi.

Uçak ve helikopterler konusunda Ezekiel, ilk gün beş uçuş aracının operasyonlara katıldığını belirtti: Orman Dairesine ait bir, Ürdün'den Kıbrıs'ta konuşlu iki helikopter, Silahlı Kuvvetlere ait bir ve polise ait bir.

İkinci gün ise, yangın bölgesine Orman Dairesi'ne ait bir uçak, Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kiralanan iki uçak, Ürdün'den Kıbrıs'ta konuşlu bir helikopter, polise ait bir helikopter, Yunanistan'dan gelen bir Canadair tipi uçak, Britanya Üslerinden bir helikopter ve Cumhurbaşkanı’nın yardım çağrısı üzerine Ürdün'den gelen iki Canadair tipi uçak operasyonlara katıldı.

Ezekiel, o gün yüksek sıcaklıklar nedeniyle "kırmızı alarm" durumunda olduklarını belirterek, Orman Dairesi uçağının saat 12.40'ta Erevos Barajı'nın güneydoğusunda duman tespit ettiğini bildirdiğini, bunun üzerine hemen müdahale etmek üzere beş itfaiye aracı ve iki memur ile 15 orman yangın söndürücü sevk edildiğini söyledi.

Orman Dairesi Müdürü, ev sahiplerinin kendi mülklerinin güvenliği için önlem almalarını tavsiye etti.

Yetkili, evlerin etrafındaki bitki örtüsünün 10-15 metre mesafede temizlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, "Ne kadar çok itfaiye gücü kullansak da her şeyi koruyamayız" diyerek, bu özel koşullar altında bunun zor olduğunu belirtti.

Ezekiel, herkesin eylemlerine dikkat etmesi, sigara izmaritleri ve çöp atmaktan kaçınması ve makineleri nasıl kullandığına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Baf Polis Operasyon Yardımcı Müdürü Michalis Nikolaou, Ajansa dün sabah bölgede on uçuş aracı, çok sayıda itfaiye aracı ve birimi, Orman Dairesi, İtfaiye Hizmeti ve Av ve Yaban Hayatı Koruma Dairesinden, sekiz kepçe kullandıklarını söyledi. Ayrıca, gün boyunca çeşitli bölgelerde yeniden alevlenmelerin yaşandığını, ancak bunların başarıyla kontrol altına alındığını ekledi.

KHA/KP/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı