Temsilciler Meclisi Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi Başkanı ve Kıbrıs-Malta Dostluk Grubu Başkanı Harris Georgiades ile Malta-Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı Carmelo Abella arasında, Milletvekili Stanli Zammit'in de hazır bulunduğu çevrim içi gerçekleştirilen toplantıda iki ülke parlamentoları arasındaki diyaloğun daha da güçlendirilmesine yönelik ortak irade ifade edildi.

Temsilciler Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Georgiades, geçtiğimiz Nisan ayında iki parlamentodaki dostluk gruplarının kurulmasının ardından bu ilk toplantı girişiminden dolayı Malta Parlamentosuna teşekkür etti.

Georgiades, Kıbrıs ve Malta arasındaki tarihi ve dostane bağların ve iki ülkenin Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz’deki küçük ada üye devletleri olarak ortak özellikleri temelinde geliştirdikleri yakın iş birliğinin altını çizdi. Georgiades, tam da bu özelliklerinden dolayı iki ülkenin ortak güçlüklerle karşı karşıya olduğunu ve bu güçlüklerin aşılması için koordineli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini de belirtti.

Abella ise iki ülke arasındaki güçlü bağları ve ortak Avrupa-Akdeniz kimlikleri ile AB ve Britanya Ortak Refah Ülkeleri Commonwealth  üye devlet statülerinin bir sonucu olarak birçok konuda sergiledikleri benzer tutumları övdü.

Toplantıda, görüş alışverişi ve koordinasyon amacıyla iki parlamento arasında, özellikle ilgili Dostluk Grupları düzeyinde olmak üzere, ortak ilgi alanına giren çok çeşitli konularda diyaloğun daha da güçlendirilmesine yönelik ortak iradenin altı çizildi ve atılacak sonraki adımlar üzerinde mutabık kalındı.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı