Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides Hükûmetin, Kıbrıs Araştırma ve Yenilik Vakfı tarafından desteklenen girişimlerle ortaya konan yenilik için çekici bir ortam yaratma konusundaki kararlılığını yineledi ve Kıbrıs Enstitüsünün bu süreçte itici bir güç olabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, perşembe akşamı Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nda düzenlenen Kıbrıs Enstitüsü Mezuniyet Töreninde konuştu.

Enstitü Mütevelli Heyeti Onursal Başkanı da olan Cumhurbaşkanı konuşmasında, Kıbrıs'ın Avrupa Parlamentosu (AB) ortalamasının üzerinde bir performansla güçlü bir yenilikçi olarak tanımlandığını vurguladı; Kıbrıs startup ekosisteminin daha geçen hafta belirlendiğini hatırlattı.

Blink Global Startup Ecosystem Index 2024'e göre en hızlı büyüyen şirket olarak dünya çapında en iyi 50 arasında yer alıyor.

Bunların, Kıbrıs'taki yenilik ekosisteminin canlı bir start-up kültürü ve girişimciliği ve teknolojik ilerlemeyi teşvik eden destekleyici hükûmet politikalarıyla güçlendirildiğinin kanıtı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Christodoulides, enstitünün 20 yıldan daha az bir süredir varlığını sürdürmesine rağmen, araştırma ve lisansüstü eğitimde bölgesel bir bilimsel mükemmellik merkezi haline gelerek benzersiz bir uluslararası ayrım ve tanınma elde ettiğini söyledi ve şöyle dedi:

“Enstitü, çevre, enerji, arkeoloji ve hesaplamalı bilimler gibi alanlarda bilim ve teknolojide bir mükemmeliyet merkezi haline geldi. Örneğin, Enstitü'nün iklim değişikliği araştırmalarındaki çalışması, karşılaştığımız en büyük zorluktur. Sadece küresel bilim camiasına değerli iç görüler sağlamakla kalmamış, aynı zamanda ulusal ve bölgesel çevre politikalarının şekillenmesinde kritik veriler sunmuş ve Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz ve Orta Doğu İklim Girişimi'ne katkıda bulunmuştur”.

Geçen on yıl içerisinde Kıbrıs'ın kendisini araştırma, yenilik ve teknolojik ilerleme için dinamik bir merkeze dönüştürdüğünü, küresel konumunu güçlendirdiğini ve daha sürdürülebilir ve müreffeh bir geleceğe katkıda bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs'ın araştırma ve yenilik yolculuğunun önemli olduğunu vurguladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı