Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Avrupa Birliği'nin 27 liderinden oluşan gayriresmî konsey toplantısına varışı sırasında yaptığı açıklamada, bir dizi önemli konuda prensipte anlaşma sağlanmasını umduğunu belirtti. “Önümüzde birçok sorun var” diyen Cumhurbaşkanı, Christodoulides, göçmen krizinden Orta Doğu'daki duruma, ABD ve Birleşik Krallık'taki seçimlere kadar birçok konuda çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, Christodoulides, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola'nın görev sürelerinin yenilenmesini destekleyeceğini ifade etti. "Önümüzde birçok sorun var; üzerinde çalışmamız gereken konular var. Göç, Orta Doğu'da olanlar, ABD ve Birleşik Krallık'taki seçimler; anlaşmayı mümkün olan en kısa sürede sağlamamız gerektiğini anlıyorsunuz" dedi.

"Seçimlerin sonucu net; Komisyon Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Başkanı’na desteğimiz ifade edilmiştir ve bu, tartışmalar sırasında ifade edilecek olan pozisyondur" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, Von der Leyen ve Metsola'nın “üzerinde anlaşmamız gerektiğini düşündüğümüz iki başarılı başkan” olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı, "Diğer pozisyonlar için ilgilenen taraflardan birçok çağrı aldım. Tüm tartışmanın nasıl şekilleneceğini göreceğiz ve tekrarlıyorum, en önemli şey mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varmaktır" dedi.

Bir Fransız gazeteci tarafından Fransa'daki ulusal seçimler öncesindeki gelişmeler hakkında yorum yapması istenen Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Fransa, Avrupa Birliği’nin temel sütunlardan bir tanesi” diyerek, ülkedeki iç durum hakkında yorum yapmak istemediğini belirtti. Ancak, "Eğer bir Avrupa Birliği üyesi devletin lideri olarak bir mesaj gönderecek olsam, ihtiyacımız olan şeyin Avrupa Birliği’ne yakın duran bir ülke ve hükûmet olduğunu belirtirdim" mesajını verdi.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı