Uluslararası Kredi Derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's Bank of Cyprus'un (BOC, Kıbrıs Bankası) uzun vadeli kredi notunu bir kademe artırarak BB+'ya (yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı) yükseltti ve görünümünü pozitif olarak belirledi.

BOC'nin not artırımı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin uzun vadeli notunun yine pozitif görünümle BBB+'ya yükseltilmesinden birkaç gün sonra geldi. S&Ps, Bank of Cyprus'un güçlendirilmiş sermaye pozisyonu ve güçlü kazanç yaratma kapasitesinin yanı sıra Kıbrıs'taki finansal risklerin daha da azalmasına dikkat çekiyor.

Ajans dün yayımladığı basın açıklamasında "BOC ve BOC Holdings'in notlarını grubun sermayesinin güçlendiği görüşümüze dayanarak yükselttik. Notlarımız BOC'un Kıbrıs'ın önde gelen bankalarından biri olarak sağlam konumunu ve güçlü sermayesini, sadece Kıbrıs'ta faaliyet gösteren bankalar için azalan da olsa artan risklere ilişkin görüşümüzle dengeliyor." ifadelerine yer verdi.

Ajans açıklamasında, "faiz oranı rüzgârları yavaşlasa bile, BOC'nin net faiz marjlarının 2024 ve 2025'te 350 baz puan-400 baz puan ile tarihsel trendin 100 baz puandan fazla üzerinde ancak 2023'teki yaklaşık 573 baz puanlık zirvenin altında dirençli kalmasını bekliyoruz" ifadesine de yer verdi.

Ajans ayrıca, sıkı maliyet kontrolünün kazançları daha da destekleyeceğini, maliyet-gelir oranlarının baz senaryomuzda 31 Mart 2024 itibariyle %33 gibi düşük bir seviyeden (özel vergi dahil) 2026 yılı sonunda %44-%46'ya doğru ilerleyeceğini, ancak yine de 2018-2022 yılları arasındaki %66'lık ortalamanın oldukça altında kalacağını ekleyerek şunları belirtiyor: "Haczedilen gayrimenkul varlıklara ilişkin karşılıklar da dahil olmak üzere risk maliyetinin 2021-2023 döneminde ortalama 100 baz puandan 80 baz puanın altına düşmesini bekliyoruz. Bu durum, faiz oranlarındaki normalleşmeye karşı kazanç üretimini daha da koruyacaktır. Genel olarak, grubun 2024 yılında %16'nın üzerinde, 2025-2026 yıllarında ise %12-%13 arasında bir maddi özkaynak getirisi sağlayacağını tahmin ediyoruz."

Kıbrıs'taki daha geniş bankacılık sistemine ilişkin olarak ajans, "Kıbrıs bankalarının bilançolarının temizlenmesiyle ilişkili kredi kayıplarının çoğunu absorbe ettiğine" işaret etti.

"Yıllar süren büyük miktardaki batık kredi satışları, menkul kıymetleştirmeler, zarar yazmalar ve geri kazanımların ardından Kıbrıs bankacılık sektörü 2012 mali krizinin ardından varlık kalitesine vurulan darbeyi büyük ölçüde absorbe etti. Emsallerine göre daha yüksek kalmasına rağmen, sektörün ortalama TGA oranı düşmeye devam ederek 2021 sonunda %11,0 iken 31 Mart 2024 itibarıyla %7,3'e ulaşmıştır. Aynı zamanda, kredi kayıp rezervlerini karşılama oranı ortalama %53,3 oldu."

Kurum ayrıca, takipteki kredilerin çoğunun, üçüncü taraf işlemleri yoluyla bilançolarından çıkarmak için mücadele eden en küçük bankaların defterlerinde olduğuna ve "bu nedenle sistem genelinde takipteki kredilerin  ölçümlerini şişirdiğine" dikkat çekti.

Ajans, "Piyasanın yaklaşık %90'ını temsil eden en büyük dört bankanın bilançolarındaki temizliğin çoğunu tamamladığına ve 2023 yılı sonu itibariyle ortalama TGA oranının yaklaşık %3,3 (varlık koruma programı kapsamındaki TGA'lar hariç) olacağına inanıyoruz" dedi.

S&Ps ayrıca, eski sorunlu varlıkların yükü azaldıkça ve ekonomik koşullar destekleyici olmaya devam ettikçe, bankaların işlerini kademeli olarak genişleteceğini kaydederek "2023 yılında kredi kaldıraçlarının azaltılması devam etse de bu eğilimin 2024 yılında tersine dönmeye başlamasını ve 2024-2027 yılları arasında kredi büyümesinin ortalama %2,5 olmasını bekliyoruz" vurgusunda bulundu.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı