Kayıp ve Mahsur Kişilerden Sorumlu İnsanî İşler Başkanı Anna Aristotelous perşembe günü Ermenistan’ın Kıbrıs, Yunanistan ve Arnavutluk Büyükelçisi Tigran Mkrtchyan ile görüştü.

Görüşme Kıbrıs ve Ermenistan arasında kayıp kişilerin yerinin belirlenmesinde yaşanan ciddi sorunlar hakkında bilgi ve aydınlanma konusundaki iş birliğinin güçlendirilmesine odaklandı.

Anna Aristotelous, Büyükelçiyi görüşme sırasında Kıbrıs’taki Ermeni toplumuyla kurulan iş birliği hakkında bilgilendirdi ve Ada’daki Ermeni eski eserlerinin ve Ermeni kültürünün korunmasının hükûmetin öncelliği olduğuna işaret etti.

Yetkili, Bakanlar Kurulu kararı ışığında Kıbrıs Ermeni Piskoposluğundaki rahip/din adamlarının sayısının üçten dörde çıkarılacağını ifade ederek 1998 yılından bu yana rahiplerin/din adamlarının sayısında artış kaydedilmediğini belirtti. Ada’daki Ermenilerin sayısının yaklaşık dört bin olduğu belirtildi.

Büyükelçi Tigran Mkrtchyan ise, Kıbrıs hükûmetinin Ada’daki Ermenilerin refahı için yaptığı katkılardan dolayı teşekkürlerini ifade ederek Ermenistan’ın kayıp kişilerin bulunması çalışmalarında ciddi bir sorunla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Kayıp kişiler konusuna değinen Anna Aristotelous kayıp kişiler konusunun Türk işgalinin en trajik boyutu olduğuna işaret ederek hükûmetin tüm kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi amacıyla yoğun çalışmalarına devam ettiğini 1974 yılından bu yana kayıp kişilerin %49’unun durumunun  hâlâ daha askıda bulunduğunu belirtti.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı