Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs'ın hiçbir zaman bir ülkeye karşı saldırgan eylemler için destek sağlamadığını ve gelecekte de sağlamayacağını vurgulayarak Kıbrıs'ın diplomatik etkisinin bölgedeki problemin çözümünün bir parçası olduğunun geniş çapta kabul edildiğini belirtti.

Hükûmet Sözcüsü yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Lübnan ile ilgili bir çatışmada Kıbrıs'ın alt yapılarının veya bölgelerinin kullanıldığına dair iddialar temelsizdir. Kıbrıs, hiçbir zaman bir ülkeye karşı saldırgan bir eylem için kolaylık sağlamamış ve asla sağlamayacaktır."

Letymbiotis'e göre, Kıbrıs Cumhuriyeti, "bölgedeki tüm devletlerle olan mükemmel ilişkileri sayesinde, istikrarın güvenilir bir faktörü ve tanınmış bir insanî operasyon merkezi olarak hizmet veren bir devlettir."

Kıbrıs'ın bu imajı güvenilirlik ve öngörülebilirlik üzerine inşa edildi. Üstlendiği çok katmanlı pratik girişimler, yoğun faaliyetler ve aktif diplomasisi aracılığıyla bölgesel barış, refah ve güvenliği sağlamak için gerekli olan koşulların oluşturulmasına katkı sağlıyor. Bu kapsamda Gazze'ye insanî yardım sağlamak için bir deniz koridorunun oluşturulması da dâhil.

Sözcü, "Kıbrıs, uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı’na göre çatışmaların barışçıl yollarla ve diyalog yoluyla çözümünün güçlü bir destekçisidir" diye ekledi.

Özellikle Lübnan ile ilgili konularda, Hükûmet Sözcüsü, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin iyi bilindiğini vurguladı.

"Cumhurbaşkanı, son üç ay içinde iki kez Lübnan'ı ziyaret etti ve Lübnan'da istikrarı desteklemek için AB'den bir milyar avro değerinde ekonomik destek paketi sağlanması için girişim başlattı."

Sözcü sözlerini "Kıbrıs sorunların bir parçası değil, aksine çözümün bir parçasıdır" mesajıyla sonlandırdı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı