Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Marios Hartsiotis, perşembe günü Meclis İçişleri Komitesinin toplantısında, yangınla mücadele hazırlıklarının insan gücü, teknolojik araçlar ve ekipmanla güçlendirildiğini bildirdi. Bakan, hükûmetin kendi yangın söndürme uçaklarını temin etme kararının 2025 yılından itibaren uygulanmaya başlayacağını belirtti.

Hartsiotis, yangınla mücadele hizmetlerinin iyileştirilmesinin hükûmetin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, pazartesi günü İtfaiye Teşkilatına 251 yeni itfaiyecinin katıldığını ve mevcut insan gücünün %38 oranında arttığını ifade etti. İlk kez bu kadar büyük bir sayının katıldığını vurgulayan Hartsiotis, toplam itfaiyeci sayısının 661'den 912'ye çıktığını belirtti.

Ekipman konusunda ise Bakan, 2023 yılının haziran ayında yangın önleme ve mücadele operasyonlarının ilk aşamasının gerçekleştirildiğini ve krize müdahale kapasitesinin artırıldığını söyledi. Bu kapsamda, teknoloji, taşıma ağı, yangın tespit ve izleme sistemleri ile insansız hava araçları (İHA) devreye alınmış olup toplam maliyet 3 milyon avro olarak gerçekleşti.

Operasyonların ikinci aşamasının "tam operasyonel hazırlığı" sağlayacağını belirten Hartsiotis, 2025 yılına kadar 12 bölge ve kritik alt yapıya 15 elektro-optik sensör yerleştirileceğini, araç ve ekipman satın alınacağını ve insansız hava aracı (İHA) ekipleri ile kriz yönetimi için bina alt yapılarının inşasının tamamlanmasının planlandığını belirtti. Bu projelerin tamamlanma süresi ise 2028 yılına kadar devam edecek.

Ek olarak, 2024 yılı için İtfaiye bütçesinin, 2023 yılına göre 12 milyon avro artırıldığını belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı