Avrupa Birliği İç Pazar Komiseri Thierry Breton, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile cuma sabahı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirdiği görüşmede savunma ve enerji konularını ele aldı.

Toplantı sonrası yaptığı açıklamada Breton, "Birçok konuyu görüştük. Elbette jeopolitik durumu da değerlendirdik" dedi. Breton ayrıca, savunma sanayisi konuları ve AB'nin Kıbrıs'ın savunma sanayisini nasıl destekleyebileceği üzerine de görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. Bu konular, önümüzdeki hafta Avrupa Konseyi'nde yapılacak tartışmalar öncesinde ele alındı.

Thierry Breton, Cumhurbaşkanı Christodoulides ile enerji portföyüne giren konuları da detaylı bir şekilde ele aldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanlığı tarafından X platformunda yapılan bir paylaşımda, görüşmede savunma, güvenlik ve enerji gibi alanlarda AB'nin stratejik otonomi ihtiyacının vurgulandığı ve bu çerçevede Kıbrıs'ta gerçekleştirilebilecek belirli projelerin ele alındığı belirtildi.

İki taraf ayrıca, AB kurumlarının yeni yöneticilerini belirlemek üzere yapılacak seçimlerin yanı sıra, bir sonraki Avrupa Konseyi'nin gündemindeki konular hakkında da görüş alışverişinde bulundular.

Thierry Breton, X platformunda yayınladığı bir video mesajında, "AB'nin en doğudaki üyesi olan Kıbrıs'ta bulunuyorum. Kıbrıs'ın bu benzersiz konumu, özellikle mevcut jeopolitik iklimde, savunma ve enerji tedariki açısından özel bir öneme sahip" mesajını verdi. Aynı zamanda Kıbrıs'ın savunma sanayisinde yenilik konusunda önemli programlara katıldığını belirtti. Son olarak, son yıllarda keşfedilen doğal gaz yataklarının Kıbrıs'ın bölgedeki stratejik rolünü artırdığını ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı