Cuma günü, Kayıp ve Enklav Kişiler Dairesi Başkanı Anna Aristotelous ile yapılan bir toplantıda, Amerikalı üniversite öğrencilerine kayıp kişiler ve enklav konuları hakkında bilgi verildi. Öğrenciler, Amerikan Hellenik Enstitüsü Vakfı (AHIF) Direktörü Nick Larigakis ve Hukuk Dairesi Başkanı Alexander Christofor eşliğinde ve Yunanistan ve Kıbrıs'a bir dış politika gezisi gerçekleştiriyorlar.

Cumhurbaşkanlığından paylaşılan basın açıklamasına göre, Aristotelous konuşmasında, kayıp kişiler, şehitler, mağdurlar ve enklav konularının trajik yönlerine, işgalin akrabalar üzerindeki trajik sonuçlarına ve yarım yüzyıldır kayıpların akıbeti hakkında gerçeği öğrenme haklarından mahrum bırakılan yüzlerce aileye temas etti. Kadınlar ve çocuklar gibi Kıbrıs trajedisinin görünmeyen yönlerine de özel atıfta bulundu.

Aristotelous, işgal sırasında izleri kaybolan Helen asıllı beş vatandaşına özel atıfta bulundu. Bunlardan üçünün naaşları teşhis edilerek şehitler listesine kaydedildiği, diğer ikisinin ise hâlâ kayıp olduğu belirtildi. Bir kaybın izinin sürülmesineyse devam ediliyor.

Yetkili, Türk tarafının tavrı nedeniyle kayıp kişilerin bulunmasındaki güçlüklere ve sorunlara da değindi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı