Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić pazartesi günü Lefkoşa’da Avrupa Konseyi gündemine ilişkin konuları, Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmeleri ve müzakerelerin yeniden başlatılması için devam eden çabaları ve müzakerelerin çeşitli yönlerini ele aldılar.

Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis yaptığı yazılı açıklamada, Burić'in Kıbrıs ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda özel bir görüşmenin ardından çalışma yemeğine katıldı.

Görüşmede, Avrupa Konseyi gündemi, Kıbrıs sorunundaki durum, müzakerelerin yeniden başlatılması için devam eden çabalar, kayıp kişilerle ilgili insanî konu, Kıbrıs'ın Türkiye'ye karşı 4. Devletlerarası Başvurusunun bazı yönleri, Türklerin Kıbrıs'taki hak ihlâlleri, kapalı bulunan Mağusa şehrinin statükosu, Piero Fassino’nun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Bahar Oturumunda kabul edilen Mağusa raporu üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides görüşmede, savunduğu ilke ve değerlerle ilgili konuları desteklemek için Kıbrıs'ın ve Avrupa Birliği’nin Avrupa Konseyi ile daha yakın ve düzenli koordinasyonu olması gerektiğini vurguladı; Burić’e, görev süresinin sona ermesi nedeniyle Genel Sekreter olarak yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı