4 Temmuz genel seçiminden önce, Muhafazakâr Parti, İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti Kıbrıs için destek mesajları yayımladılar.

Muhafazakâr Parti lideri Richard Holden, Kıbrıslı Britanyalı topluluğuna gönderdiği mesajda, "Muhafazakârlar, adalarını yeniden birleştirmek için adil, kalıcı ve dengeli bir çözüme ulaşma çabalarında Kıbrıslılara her zaman destek olacaktır. Adanın neredeyse 50 yıldır bölünmüş olmasının Kıbrıslılar için ne kadar acı verici olduğunu biliyoruz ve çözüm tüm Kıbrıslıların yararına olacak; bulunacak çözüm Birleşmiş Milletler kararlarına dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir devlet olmalıdır. Bu çözüm şekli Kıbrıs Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğünü koruyacaktır" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Britanyalı Kıbrıslı topluluğunun "başarısına ve katkısına" övgüde bulunan Holden, Chipping Barnet milletvekili Theresa Villiers ve Parlamentodaki diğer meslektaşlarının Kıbrıs davasını desteklemek için yaptıkları çalışmaları memnuniyetle karşıladı. Kuzey Londra'daki diğer adaylar Ameet Jogia ve Alex Deane'in de bu çalışmaları sürdüreceğinden emin olduğunu ekledi.

Muhafazakâr Parti seçim manifestosunda bir kez daha Kıbrıs’a atıfta bulunuyor. Manifestonun “Dünyada Liderlik” bölümünde, Parti, yeni dönemde "diplomatik bir atılım" için Kıbrıs'taki çabalarını "iki katına çıkaracağını" vaat ediyor.

İşçi Partisi’nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Gölge Bakanı Stephen Doughty, Birleşik Krallık'taki büyük Kıbrıslı topluluğundan ve iki ülke arasındaki "yakın, tarihî ve stratejik bağlardan" gurur duyduğunu belirtti. Ayrıca, İşçi Partisi hükûmetinin bu bağları "gayretle" derinleştireceğini vurguladı.

Doughty, bu yılın tüm Kıbrıslılar için kritik ve zorlu bir yıl olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık'ın garantör güç konumu göz önüne alındığında, İşçi Partisi hükûmetinin, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm için tüm taraflar ve bölgesel müttefiklerle birlikte çalışacağını belirtti. Çözüm sürecinin, ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ve tüm toplumların siyasi eşitliği temelinde Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine dayalı olması gerektiğini vurguladı.

Doughty, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel  Temsilcisinin atanmasının bu sürece yeni bir ivme kazandırdığını ifade etti.

İşçi Partisi'nin her zaman Kıbrıs'ın güvenliği, egemenliği ve refahı için savunuculuk yapacağını belirten Doughty, seçilmeleri durumunda, İşçi Partisi hükûmetinin masaya oturacağını, yoğun diplomatik çabalar göstereceğini ve Kıbrıslıların tümüne garantör, müttefik ve dost olarak rollerini yerine getireceğini sözlerine ekledi.

Liberal Demokratlar adına konuşan parti Dış İlişkiler Sözcüsü Layla Moran, "Liberal Demokratlar, Kıbrıs'ın en iyi bağımsız ve yeniden birleşmiş bir devlet olarak hem Rum hem de Türk Kıbrıs topluluklarının temel hakları için uzlaşma ve eşitlik temelinde başarıya ulaşacağına inanıyor" dedi.

Moran, “İki toplumun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusunda bir anlaşmaya varmalarını istiyoruz; uluslararası olarak önerilen iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe sahip bir federasyon modelinin, tek bir uluslararası egemenliği ve vatandaşlığı olan bir federal hükûmet ile bu amacı gerçekleştirmek için en iyi yol olduğuna inanıyoruz” diye ekledi.

Bir çözümün BM Güvenlik Konseyi kararları ve Üst Düzey anlaşmalarıyla uyumlu olması gerektiğini, hukukun üstünlüğüne ve tüm Kıbrıslıların temel haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirten Moran şöyle devam etti:

"İki taraf ve topluluklar arasında olumlu etkileşimin, her iki Kıbrıs toplumunun güvenlik ihtiyaçlarına karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varmak için ilk adım olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, tüm taraflara, uzun yıllar boyunca bu kadar çok acıya neden olan bu uzun süreli ihtilafa adil ve sürdürülebilir bir çözüm aramalarını acilen tavsiye ediyoruz."

Birleşik Krallık Kıbrıs Ulusal Federasyonu Başkanı Christos Karaolis ise "Muhafazakâr, İşçi ve Liberal Demokrat partilerine açıklamaları ve Kıbrıs’taki çözüm için üzerinde mutabık kalınan BM temelini net bir şekilde yeniden teyit ettikleri için müteşekkiriz" açıklamasında bulundu.

Karaolis, en az 50 milletvekili adayının “Kıbrıs Taahhüt Kartını” imzalamasından da memnuniyet duyduklarını ekledi.

Bu taahhütle, adaylar Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlamasını ve BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB müktesebatı temelinde bir çözümü destekleyeceklerini taahhüt ediyorlar. Ayrıca, Kıbrıs ile ilgili tüm BM Güvenlik Konseyi kararlarını uygulayacaklarına ve bunları ihlâl eden veya zayıflatan eylemleri desteklemeyeceklerine söz veriyorlar. Son olarak Birleşik Krallık’ın Kıbrıs’ın kuzeyindeki rejimi tanımama konusundaki uzun süredir devam eden tutumunun zayıflatılmamasını sağlayacaklarına ve Birleşik Krallık ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki stratejik ortaklığı, ikili Mutabakat Zaptı çerçevesinde güçlendirmeye devam edeceklerine dair taahhütte bulunuyorlar.

Karaolis, “Tüm Birleşik Krallık Kıbrıslılarını, Kıbrıs taahhüt kartımızı parlamento adaylarıyla tartışmaya, Kıbrıs'ı desteklediklerini gösteren adayları desteklemeye ve 4 Temmuz'da oy kullanmaya çağırıyoruz” diyerek ilgili açıklamasını tamamladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı