Çevre Komiseri Antonia Theodosiou, Kıbrıs’taki köylerin UNESCO’nun Biyosfer Rezervlerine dâhil edilmesinin önemini vurguladı; Diarizos-Xeropotamos Vadilerinin Kıbrıs’ta bu statüyü sürdüren ilk alan olduğunu ifade etti.

Cumartesi günü düzenlenen “Yerelden Küresel Korumaya” konulu seminerde konuşan Theodosiou, sürdürülebilir kalkınma ve bölgenin korunmasına yönelik çabaların, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in hedefleri ve Yönetişim Programı ile uyumlu olarak Ofisi için de en önemli bir öncelik olduğunu belirtti.

UNESCO Kıbrıs Ulusal Komisyonunun, Eğitim Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı ile iş birliği anlaşması imzalandığını duyuran Antonia Theodosiou, UNESCO Biyosfer Rezervlerinin ekonomik kalkınmayı, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliği ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını desteklediğini açıkladı.

Theodosiou şöyle devam etti:

“Bu rezervler, önemli biyolojik çeşitliliğe sahip alanları ve ekosistem korumasını sürdürülebilir kullanımla birleştirmeyi amaçlayan köyleri içerir. Bir bölgenin Biyosfer Rezervi olarak belirlenebilmesi için en önemli koşul, Natura 2000 ağının bir parçası olan Diarizos-Xeropotamos Vadileri gibi bu bölgenin bir kısmının yasal olarak korunmasıdır.”

“Bir bölgenin sadece Biyosfer Rezervi olarak ilan edilmesi yeterli değildir. Bunun belirlenmesi için hem pratik hem de toplumsal taahhüt düzeylerinde belirli adımlar ve eylemlerin yanı sıra devletin ve diğer paydaşların desteklenmesi gerekmektedir.”

“Biyosfer Rezervi olarak belirlenen alanların faydaları çoktur. Bunlar arasında uluslararası tanınma, ekonomiyi ve kültürü geliştirmeye yönelik yerel girişimlerin geliştirilmesi, yerel ürün ve hizmetleri küresel bir ağ içinde tanıtma fırsatı yer almaktadır.”

“Doğanın bizi iklim krizinden korumasının tek yolu, onu korumamız ve güçlendirmemizdir.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı