Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Büyükelçi Maria Michael, Kıbrıs’ın bir ada ülkesi olarak her zaman okyanusların anayasası olan UNCLOS'un bütünlüğünün ve evrenselliğinin sağlam bir destekçisi olduğunu, olmaya devam edeceğini söyledi.

Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi Genel Sekreteri Michael W. Lodge’a güven mektubunu sunan Büyükelçi Michael, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde belirtilen Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi'nin hayati rolüne büyük önem verdiğini vurguladı.

Maria Michael, UNCLOS'un yürürlüğe girmesinden ve Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi'nin kurulmasından otuz yıl sonra otoritenin şu an için bölgenin düzenli, güvenli ve rasyonel yönetimini garanti edebilen okyanus yönetiminin temel bir direği olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi Büyükelçi Michael, Kıbrıs'ın Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi'nin yalnızca Bölgedeki tüm faaliyetleri organize etmek ve kontrol etmekle kalmayıp aynı zamanda deniz ortamının ve insan yaşamının etkili bir şekilde korunmasını sağlama yetkisine verdiği desteği yineledi.

Büyükelçi Maria Michael şöyle dedi:

“Kıbrıs, bölgenin ve bölge kaynaklarının insanlığın ortak mirası olduğu ilkesine uymaktadır. Bu nedenle bölgedeki tüm faaliyetler barışçıl amaçlarla ve bir bütün olarak insanlığın yararına gerçekleştirilecektir.”

“Kıbrıs Cumhuriyeti ‘bir ada ve denizcilik ülkesi’ olarak her zaman 'Okyanuslarımızın Anayasası' olan UNCLOS'un bütünlüğünün ve evrenselliğinin sağlam bir destekçisidir, öyle olmaya devam edecektir.”

“Sözleşme okyanuslar ve denizlerdeki tüm faaliyetlerin gerçekleştirilmesi gereken kapsamlı yasal çerçeveyi sağlamakta, hukukun ilerici gelişimini yansıtmakta, uluslararası geleneksel hukuku yasalaştırmaktadır. Dolayısıyla yalnızca UNCLOS'a taraf devletleri değil uluslararası toplumun tüm devletlerini bağladığı tekrarlamak istiyoruz.”

“Kıbrıs küresel ve bölgesel barış ve istikrarın korunması, iş birliğinin ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünün desteklenmesi açısından Sözleşme'nin stratejik öneminin altını çizmektedir.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı