Temsilciler Meclisinin yaptığı açıklamaya göre, Temsilciler Meclisi üyesi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ndeki (AKPM, Asamblesi) Kıbrıs temsilcisi Georgios Loukaides'in, Avrupa Konseyi'nin önerilen yeni arabuluculuk mekanizmasına ilişkin raporu, Siyasî İşler ve Demokrasi Komitesi'nde oy birliğiyle kabul edildi.

Açıklamada, 2024 yılındaki Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin Üçüncü Oturumu kapsamında, Loukaides'in Siyasî İşler ve Demokrasi Komitesi'ndeki raportör olarak, uzlaşma ve tazminat prosedürlerinin çatışmaların çözümü ve ortak barışçıl bir geleceğin inşası için etkili yöntemler olduğuna ilişkin raporunu sunduğu ve Birleşik Krallık  raportör Lord Keen'in raporuna ilişkin bir dizi değişiklik önerdiği belirtildi.

Loukaides, Lord Keen'in önerisinin Avrupa Konseyi'nin üye devletler arasındaki kronik/donmuş anlaşmazlıkların veya uzun süreli siyasi tıkanıklıkların çözümündeki rolünü güçlendirmeyi amaçladığını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Aynı zamanda, kendi görüşünün ve önerdiği değişikliklerin, önerilen arabuluculuk mekanizmasının tüm tarafların rızasıyla uygulanması ve mevcut uyuşmazlık çözüm mekanizmalarının yerini almaması veya onları kapsamaması gerektiğini netleştirmeyi amaçladığını vurguladı. Kıbrıslı milletvekili ayrıca, üye devletlerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurma hakkının etkilenmemesi gerektiğini de ekledi.

Loukaides'in görüşü ve önerdiği değişiklikler oy birliğiyle kabul edildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı