Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin resmî açılışını; Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel "tarihi bir an" olarak nitelerken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise "zorlu ama büyük fırsatlarla dolu" bir dönem olarak selamladı .

Ukrayna ve Moldova'nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerine ilişkin hükûmetler arası bakanlar konferansı salı günü öğleden sonra Lüksemburg'da gerçekleştirilecek. AB'nin her iki ülkeye de müzakereleri yönetecek çerçeveyi sunacağı sürecin ilk resmî adımı bu şekilde atılmış olacak. İki ülke ile katılım müzakerelerinin başlatılması kararı AB liderleri tarafından Aralık 2023 Avrupa Konseyi'nde alınmıştı.

Michel konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada; "Bugün tarihi bir ana tanıklık ediyoruz" dedi ve bunun iki ülkenin "muazzam reform çabalarının sonucu" olduğunu kaydetti.

Ursula von der Leyen ise bir sosyal medya platformu üzerinden yayımladığı bir videoda "çok iyi haberlerden" bahsetti ve "Bu iki ülke ve Avrupa Birliği için önemli ve dönüştürücü bir anın eşiğinde duruyoruz" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da kendi paylaşımında, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlamasıyla "25 Haziran 2024'ün tarihe geçeceğini" söyledi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı