Tesla ve Samsung gibi büyük küresel isimler, eylül ayında ilk aşamada 150 Mega Watt'lık bir depolama sistemi için resmî ihalelerin açılması beklenen pil depolama sistemi projesiyle ilgileniyorlar. Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Georgios Papanastasiou, Limasol'daki Uluslararası İşletmeler Forumunda konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Papanastasiou, Forumda hükûmetin elektrik fiyatlarını düşürme stratejisini sundu ve bunu ülke ekonomisinin rekabet gücünü artırmanın tek kaynağı olarak nitelendirdi.

Papanastasiou sunumunda, Kıbrıs'ı bir enerji merkezi hâline getirmek için stratejinin üç ayağına temas etti. İlk ayak, elektrik üretimi için sıvılaştırılmış doğal gaz ithalat terminalinin "mümkün olan en kısa sürede" oluşturulmasıdır, bu da emisyonları %35-40 oranında ve dolayısıyla elektrik maliyetlerini azaltacak.

İkinci ayak, yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle de güneş enerjisinin daha fazla kullanılması. Bakan, toplam 750 Mega Watt güneş enerjisi üretilmesine rağmen, bunun sadece %19'unun şebekeye girdiğini, geri kalanının reddedildiğini belirtti.

"Bu kabul edilemez" diyen Bakan, Bakanlığının özel sektörün katılımıyla ve 40 milyon avroluk bir hibe ile pil depolama sistemi oluşturmaya yöneldiğini ekledi. Özellikle, danışma sürecinin devam ettiğini ve ilk aşamada eylül ayında 150 MW'lık "oldukça önemli" bir depolama kapasitesi için ihale açılmasının planlandığını söyledi.

Enerji Bakanı, büyük şirketlerin projeye ilgi gösterdiğini belirterek "Tesla, Samsung ve diğer bazı büyük isimlerden zaten ilgi var, çünkü 150 MW oldukça büyük bir miktar ve ilk aşamayı kapsıyor" dedi.

Ayrıca, projenin üçüncü ayağının Kıbrıs-Yunanistan elektrik bağlantısı olduğunu ifade eden Bakan Papanastasiou, elektrik bağlantılarında genellikle elektriğin daha ucuz kaynaktan daha pahalı hedefe aktarıldığını vurguladı. Papanastasiou, hükûmetin, projenin uygulayıcı kuruluşundan kapsamlı bir maliyet-fayda analizi beklediğini ve bunu saygın bir kuruluşun yardımıyla inceleyeceklerini, böylece 100 milyon avroluk yatırım kararını verebileceklerini söyledi.

Bakan, projenin Avrupa projesi olduğunu ve Avrupa Komisyonu'ndan "Avrupa'yı Bağlama" kolaylığı kapsamında 657 milyon avroluk en büyük finansmanı aldığını tekrarladı.

Son olarak, Papanastasiou, rekabetçi elektrik piyasasının açılması hedefinin Temmuz 2025 olduğunu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını kolaylaştıracak akıllı bir elektrik şebekesi oluşturma hedefinin de bulunduğunu vurguladı.

KHA/GS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı