ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs'ın insan kaçakçılığının ortadan kaldırılmasına yönelik standartları tümüyle uyguladığını açıkladı.

Bakanlığın “İnsan Ticareti” konulu raporunda, Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetinin insan ticaretini ortadan kaldırmaya yönelik asgari standartları tam olarak uyguladığı belirtildi.

Raporda, hükûmetin rapor dönemi boyunca ciddi ve sürekli çaba göstermeyi sürdürdüğü, dolayısıyla Kıbrıs’ın 1. kademede kaldığı, bu çabalar arasında daha fazla tacirin mahkûm edilmesi ve ilk defa bir failin insan ticareti mağdurundan hizmet almaktan dolayı mahkûm edilmesi ifade ediliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin insan ticareti açısından içinde yer aldığı 1. kademenin, insan ticaretinden muaf olmayı gerekmeyen ancak insan ticareti mağdurlarının korunması ve insan ticaretinin ortadan kaldırılmasına ilişkin yasaya tam olarak uyduğu değerlendirmesi olan ABD standartlarını karşıladığı kaydedildi.

Kıbrıs’la birlikte Fransa, Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Almanya'nın da bulunduğu 29 ülke 1. kademede yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda, hükûmetin insan ticaretini önleme çabalarını biraz artırdığı, insan ticaretiyle mücadele için ilgili devlet kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşları STK'lardan oluşan Çok Disiplinli Koordinasyon Grubu’nun (MCG), insan ticaretiyle mücadele çabalarını uyguladığı ve izlediği; MCG 2022'deki iki toplantıya kıyasla üç kez toplandığı vurgulandı.

Raporda, “Hükûmet 2023-2026 UEP’nin taslağını hazırladı ve kabul etti. MCG, 10 dilde yazılmış el ilanları ve posterler aracılığıyla mağdurları ve potansiyel mağdurları hedef alan bilinçlendirme kampanyaları yürütmeye devam etti” denildi.

 

Kıbrıs’ın Türk işgali altındaki bölgesi

--------------

Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, Kıbrıs'ın Türk işgali altındaki bölgelerinden de söz ediliyor; “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen” bölge için tamamen farklı bir durum anlatılıyor ve ABD'nin sözde devlet olarak adlandırdığı “KKTC’yi tanımadığına, Türkiye dışında başka hiçbir ülkenin de kuzeydeki yönetimi tanımadığına” işaret ediliyor.

Raporda, Mart 2020'de sözde “parlamentonun” ceza yasasını, insan ticaretini de içerecek şekilde değiştirdiği belirtiliyor.

Bakanlığın raporunda, “Kıbrıslı Türk temsilcilerin” 2023 yılında herhangi bir taciri soruşturmadığına, kovuşturmadığına veya mahkûm etmediğine, Kıbrıslı Türk temsilcilerin herhangi bir insan ticareti mağdurunu tespit etmediğine, barınma, psiko-sosyal destek ve mali veya hukuki yardım da dâhil olmak üzere hiçbir mağdur koruması sağlamadığına dikkat çekiliyor; “insan ticaretiyle mücadele için fon tahsis etmeyin veya önleme çabaları uygulamayın” diye ekleniyor.

Rapora göre Kıbrıslı Türk temsilciler, gece kulüplerinde çalışan yabancı uyruklu kadınların pasaportlarına el koyuyor, Kıbrıslı Türklerin yönetimindeki bölgeye girişlerinde onlara konsomatris vizesi veriyor; kadınların bir gece kulübüyle sözleşme imzaladıktan sonra işveren değiştirmesine izin vermiyor; tedavileriyle ilgili hoşnutsuzluk belirten mağdurları rutin olarak sınır dışı ediyor.

Raporda, Türk işgali altındaki bölgelerde sözleşmelerine son verilen 805 kadınının (2022'de 11) sınır dışı edildiği kaydediliyor.

Yasa, fuhuştan elde edilen kazançlarla geçinmeyi veya fuhşa teşvik etmeyi yasaklıyor, gece kulübü korumaları, kadın gece kulübü çalışanlarına cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı haftalık sağlık kontrollerinde eşlik ederek kadınların ticari sekste olası istismara ilişkin ayrıntıları polis veya doktorlarla paylaşmamalarını sağlıyor.

Kıbrıslı Türk temsilcilerin, izni olanların Belarus, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Fas, Rusya, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan'dan geldiklerini rapor ettiğini belirtiyor.

Raporda, Türk işgali altındaki bölgelerde insan ticareti konusunda herhangi bir bilinçlendirme kampanyası ya da araştırmanın yapılmadığının altı çiziliyor.

Raporda, Kıbrıslı Türk temsilcilerin çalışma yasalarını uygulamadıklarına ve gözlemcilerin Kıbrıslı Türk temsilcilerin soruşturma için çok az çaba harcadığı bildirilirken işverenlerin ve iş bulma kurumlarının işe alım ücreti talep etmesi, pasaportlara el koyması veya maaşlarının alıkonmasının yaygın uygulamalardan olduğu kaydediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının raporunda son beş yılda insan tacirlerinin, Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölgelerde yerli ve yabancı mağdurların istismar edildiği, insan kaçakçılarının Kıbrıslı Türk temsilciler tarafından lisanslanan ve denetlenen gece kulüplerinde seks ticaretinde Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika'daki kadınları istismar ettiği ifade ediliyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı