Bakanlar Kurulu çarşamba günkü oturumunda bazı bakanlıkların artan ihtiyaçları nedeniyle 2024 yılının 351,3 milyon avro tutarındaki  ilk ek bütçesini onayladı.

Toplantının ardından açıklamada bulunan Maliye Bakanı Makis Keravnos, en önemli harcama kalemlerinin ilaç ve aşı satın alınması için olduğunu ve bu nedenle 103 milyon avroluk harcama yapıldığını söyledi.

Bakan, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle deniz suyu arıtma tesislerinden 58 milyon avro tutarında su satın alınmasına ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.

Makis Keravnos, diğer kalemleri de şöyle sıraladı:

31,5 milyon avro savunma;

23 milyon avro Kıbrıs Üniversitesi ve Kıbrıs Teknoloji Üniversitesinin (TEPAK) bazı taleplerini karşılama;

Geçen hafta açıklanan dakiklik önlemlerinin devamı için 13,5 milyon avro.

Bakan devamla, ek bütçede Türk işgali altındaki bölgede bulunan Mia Milia'daki arıtma tesisinin yeniden işletilmesi için ödenmesi gereken 10 milyon avroluk tazminatı da içerildiğini ifade ederek söz konusu tazminatın Kıbrıs Türk tarafınca ödenmesi gerektiğini belirterek “maalesef kanalizasyon konusunda sorunsuz bir devamlılık sağlamak için tazminatı biz ödeyeceğiz” dedi.

Bakan Keravnos, Kıbrıs’ın Gazze’ye yönelik insanî yardımının gönderilmesi ile ilgili uygulanan “Amalthea” girişimi fonu için bazı ülkeler tarafından mali yardım sağlandığını ancak söz konusu fonun Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetildiğini belirtti.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı