Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou,  Kıbrıs sorununun çözümü için doğrudan görüşmelerin yeniden başlaması amacıyla ortak zemin bulma çabalarının "şu ana kadar başarısız göründüğünü" ve "BM Genel Sekreteri'nin Kişisel  Temsilcisinin görev süresinin sona erme riskinin belirgin hâle geldiğini" belirterek partisinin endişelerini dile getirdi. Mevcut çıkmazı aşmanın "kaçınılmaz" olduğunu vurgulayan Genel Sekreter, anlamlı ve önemli müzakerelerin yeniden başlaması için herkesin çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Slovakya Büyükelçiliği'nin himayesinde Ledra Palas'ta düzenlenen Kıbrıslı Rum ve Türk partileri toplantısına ev sahipliği yapan AKEL'in Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, konuşmasında "Kıbrıs sorununun uzun süreli çıkmazını kırmak için etkili girişimler alma ihtiyacı" üzerinde durdu. Stefanou, zamanın pasif geçişinin kimsenin çıkarına hizmet etmediğini belirtti.

Stefanou şöyle devam etti: "Aksine, bu durum belirsiz ve tehlikeli statükonun sürdürülmesine, herkes için öngörülemeyen sonuçlarla bölünmenin devam etmesine, adanın iki toplumu için güvensizliğe ve umut verici bir perspektif eksikliğine yol açıyor."

AKEL'in iki devletli çözüm önerilerini kesinlikle reddettiğini belirten Stefanou, "Ayrıca, müzakerelerin yeniden başlaması için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü tanınması talebini de reddediyoruz. Bu tür talepler geçmişte de gündeme getirildi ve BM Genel Sekreteri tarafından kesin olarak reddedildi çünkü siyasî eşitlikle birlikte İki Toplumlu İki Kesimli Federasyon çözümü çerçevesinin dışındaydı. Bu çerçeve, Kıbrıs sorununun çözümü için tek gerçekçi yakınsama noktasını oluşturuyor, uluslararası hukuka saygıya dayanıyor ve tüm Kıbrıs halkının iyi anlaşılmış çıkarlarına, hassasiyetlerine ve meşru taleplerine hizmet edebilir" dedi.

Kıbrıs sorununun mevcut durumunu ve çıkmazı aşma ihtiyacını göz önünde bulundurarak, AKEL Ulusal Konsey'e Kıbrıs Rum tarafının nasıl hareket etmesi gerektiğine dair dört eksenli bir öneri sundu. Stefanou ilk eksenin, BM'nin ilgili kararlarında tanımlandığı şekliyle siyasî eşitlikle birlikte İki Toplumlu İki Kesimli Federasyon çözümüne tutarlı bağlılık gösterilmesi olduğunu belirtti.

İkinci eksenin, Guterres Çerçevesi'nin ve 2017 Konferansının sonuna kadar elde edilen yakınsamaların tutarlı bir şekilde kabul edilmesi olduğunu söyledi.

AKEL Genel Sekreteri üçüncü eksenin, Türkiye-AB ilişkileriyle sınırlı olmayan olumlu bir gündemin benimsenmesi olduğunu ifade etti.

Dördüncü eksenin ise Kıbrıslı Türklere yönelik tek taraflı güven artırıcı önlemlerin benimsenmesi olduğunu belirtti. Partisinin, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Kıbrıslı Türkler için önlem paketini açıklamasından çok önce sunduğu bazı önerilerin bu pakette benimsendiğini belirten Stefanou, "Aynı zamanda, hem ilân edilen tüm önerilerin hemen uygulanmasını hem de Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın kronik sorunlarını etkili bir şekilde ele almak için daha bütüncül bir yaklaşımı talep etmeye devam ediyoruz" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı