AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kamuoyu ile paylaştığı yeni yazılı bir açıklamada, Rus makamlarının 80'den fazla Avrupa medya kuruluşuna erişimi engelleme kararını tamamen asılsız olarak nitelendirdi.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) elde ettiği bilgiye göre, salı gününden beri 27 AB üyesi ülkenin yeni gelişme hakkında ortak bir açıklama yapılması için çaba gösteriliyordu; ancak Macaristan'ın tutumu nedeniyle bu mümkün olmadı.

Borrell açıklamasında, "Bu karar, özgür ve bağımsız bilgiye erişimi daha da kısıtlıyor ve Rusya'daki zaten sıkı olan medya sansürünü genişletiyor" dedi.

Rus makamlarının açıklamasına göre, Rusya'da yasaklanan Avrupa medya kuruluşları arasında Kıbrıs'tan "Politis" ve "Cyprus Mail" gazeteleri ile "Cyprus Times" web sitesi bulunuyor. Listeye Politico, Agence Europe ve EUobserver gibi pan-Avrupa medya kuruluşları ile AB üye ülkelerinin çoğundan medya kuruluşları da dâhil edildi.

Yüksek Temsilci, "Yasaklanan Avrupa medya kuruluşları gazetecilik ilkeleri ve standartlarına göre çalışıyor. Rus halkına da diğerlerinin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü yasa dışı saldırgan savaş hakkında kanıtlanmış bilgiler sağlıyorlar" dedi.

Borrell şöyle devam etti: "Buna karşılık, AB'nin kısıtlayıcı önlemler aldığı Rus dezenformasyon ve propaganda araçları, özgür ve bağımsız medyayı temsil etmiyor. AB'deki yayın faaliyetleri askıya alındı, çünkü bu medya kuruluşları Rus makamlarının kontrolü altında ve Ukrayna'ya karşı yürütülen saldırgan savaşın desteklenmesine önemli ölçüde katkıda bulunuyor."

Yüksek Temsilci son olarak, "İfade ve medya özgürlüğüne saygı, AB için temel bir değerdir. AB, gerçek bilgilerin Rus halkına da ulaşmasını desteklemeye devam edecektir" diye vurguladı.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı