Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) Gözlemevinin Dış İlişkiler ve Fikri Mülkiyet Bilgisi Hizmet Başkanı Claire Castel, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, "Ekonomiye zarar vermenin ötesinde, korsanlık ve sahtecilik operasyonları, Europol ile yaptığımız çalışmanın da gösterdiği gibi, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, kaçakçılık, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi organize suçları beslemektedir" dedi.

Spor etkinliklerinin yasa dışı veya korsan kaynaklardan izlenmesini azaltmak veya bununla mücadele etmek için neyin değişmesi gerektiği ve insanların zihniyetlerini değiştirmeye nasıl ikna edileceği sorusuna, öncelikle farkındalığın çok önemli olduğunu belirterek, EUIPO Gözlemevinin fikri mülkiyet ihlallerinin ölçeğini ve kapsamını göstermek için bu çalışmaları yürüttüğünü ekledi.

Şimdiden, 2000'lerin başına kıyasla, kamu yayıncılarının ücretsiz platformları da dâhil olmak üzere yasal platformların varlığının yüksek kaliteli içeriği daha kolay erişilebilir hâle getirdiğini söyledi.

Yetkili sözlerine, "Özellikle spor etkinlikleri söz konusu olduğunda, yasa dışı yayın, sporculara ve yerel spor kuruluşlarına geri dönen finansmanı sınırlandırıyor" diye devam etti.

Castel, tüketicilerin ayrıca yasa dışı kaynakları kullanmanın veri veya kimlik hırsızlığı, bilgisayar virüsleri ve olası para cezaları gibi risklerini de bilmeleri gerektiğini kaydederek "Korsan kaynakların tümünün bir tür kişisel veri talep ettiğini ve hatta bazılarının abonelik modeli altında çalışarak finansal detaylar istediğini anlamak gerekiyor; ayrıca bir şeyler ücretsizse, 'siz' ürün oluyorsunuz demektir" diye ekledi.

"Ekonomiye zarar vermenin ötesinde korsanlık ve sahtecilik operasyonları, Europol ile yaptığımız çalışmanın da gösterdiği gibi, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, kaçakçılık, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi organize suçları beslemektedir."

KHA'nın bir web sitesinin veya korsan ve yasa dışı kaynakların, ayrıca sahte spor ekipmanı ürünleri satan web sitelerinin geçerliliğini nasıl kontrol edebileceğini sorması üzerine yetkili şöyle konuştu: "İnternette bir şeyin olması, onun güvenilir olduğu anlamına gelmez. Genellikle fiyat önemli bir göstergedir: eğer çok iyi görünüyorsa, muhtemelen doğru değildir. Bir web sitesinin geçerliliğini kontrol etmek ve korsan veya sahte ürünleri belirlemek için, öncelikle web sitesinin orijinalliğini doğrulayarak başlayın. URL'de HTTPS'i arayın ve açık iletişim bilgilerini kontrol edin. Güvenilir platformlarda yorumları okuyarak web sitesi hakkında araştırma yapın ve aktif bir sosyal medya varlığını kontrol edin."

"İçeriği yazım ve dilbilgisi hataları açısından analiz edin ve gerçekçi olmayan fiyatlara karşı dikkatli olun. Ürün açıklamalarını resmî marka web sitelerindekilerle karşılaştırarak doğruluğunu sağlayın. Sunulan ödeme yöntemlerini inceleyin; meşru web siteleri güvenli seçenekler sunarken, dolandırıcı siteler banka havalesi veya kripto para birimi için baskı yapabilir. Yasal uyarılar ve gizlilik politikalarını kontrol edin, bunların yokluğu veya kötü yapılandırılması kırmızı bayrak olabilir. Ayrıca yorumları ve iletişim bilgilerini de kontrol edebilirsiniz."

Castel, bu adımları izleyerek tüketicilerin bir web sitesinin geçerliliğini daha iyi değerlendirebileceğini ve korsan, yasa dışı veya sahte ürünlerden kaçınabileceğini, böylece daha güvenli bir çevrim içi alışveriş deneyimi sağlayabileceğini ekledi.

Ayrıca, dijital bir içerik kaynağının meşru olup olmadığını kontrol etmek için, AB çevrim içi içerik portalı olan agorateka'ya erişilebileceğini belirtti. Bu portal, AB genelinde yaklaşık 4.500 yasal teklif kaynağını belirliyor ve sürekli olarak yeni dijital yasal tekliflerle güncelleniyor. Bu, son anketlerine göre AB vatandaşlarının %41'ine tekabül eden, yasal kaynaklardan gelen dijital içeriği korsan olanlardan ayırt etmekte zorlanan tüketiciler için hoş bir güvence sağladığını söyledi.

Orijinal markalı web sitelerinin maliyetinin, vatandaşların önemli bir kısmını sahte ürünler almaya veya spor etkinliklerini izlemek için korsan siteleri indirmeye yönlendirip yönlendirmediği sorulduğunda, maliyet, uygun fiyat ve erişilebilirliğin kesinlikle faktörler veya itici güçler olduğunu, özellikle genç tüketiciler için sahte ürünler satın alırken veya yasa dışı içeriğe erişirken, ancak sahte ürün almanın veya korsan içeriğe erişmenin gizli ve genellikle zararlı maliyetlerle geldiğini anlamanın önemli olduğunu belirtti.

"Sahte mallar satın almak, sağlık ve güvenlik riskleri kabul etmek anlamına gelir çünkü bu sahte mallar hiçbir resmî güvenlik veya sağlık normuna uymaz ve hiçbir sosyal veya çevresel standarda saygı göstermez. Bu tür mallar zararlı maddeler içerebilir veya kritik anlarda başarısız olabilir, tüketicileri risk altına sokabilir."

Ayrıca, Castel benzer şekilde, korsan içeriğe erişmenin kişisel verilerin paylaşılmasıyla ilgili riskler ve siber güvenlik riskleri getirdiğini kaydederek "Ekonomi açısından, bu sektörlerde çalışan vatandaşların faturalarını ödemeye yardımcı olmak yerine, tüketiciler kârları diğer yasa dışı faaliyetleri desteklemek için kullanan 'kötü adamları', organize suç örgütlerini destekliyor. Ayrıca, çoğu zaman sahte malların ya yasal olarak ödeme almayan ya da malları ödeme almadan üretmeye zorlanmış olabilecek son derece kötü çalışma koşullarındaki insanlar tarafından üretildiğini unutmamak gerekir" diye ekledi.

Kıbrıs'ta telif hakkı ve mülkiyetin ihlâl edilmemesi ve gelir kaybı olmaması için ne gibi önlemler alınabileceği veya ne gibi iyi uygulamaların benimsenebileceği sorulduğunda, Castel "herhangi bir AB ülkesinin ne yapması gerektiği konusunda tavsiyede bulunacak konumda değiliz" dedi, ancak "fikri mülkiyet suçlarının AB politika döngüsüne - EMPACT'e sürekli dâhil edilmesini ve AB üye devletlerinin fikri mülkiyet suçlarıyla mücadelede Avrupa çapında bir yaklaşım benimsemelerine yönelik desteğini ve katılımını şiddetle destekliyoruz" diye ekledi.

KHA/DN/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı