Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi (Meclisi, AKPA) Genel Kurulu, perşembe günü çoğunlukla, Siyasî İşler ve Demokrasi Komitesi Raportörü Piero Fassino'nun "Varoşa'ın yasal sakinlerine iadesi çağrısı" konulu kararını onayladı.

Açıklamada, Kıbrıs delegasyonunun Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesindeki üyesi Yorgos Loukaides’in yanı sıra Kıbrıs delegasyonu başkanı ve diğer üyelerinin katkısının, kararın olumlu sonuçlanması ve özellikle işgal ve istilâ gibi önemli referansların dâhil edilmesi açısından belirleyici olduğu belirtiliyor.

Kıbrıslı milletvekillerinin temel kaygısının, bilinen Türk iddialarına karşı çıkmanın yanı sıra, Türkiye'nin Varoşa'nın kısmen "açılması" ile ilgili yasa dışı eylemlerinden kaynaklanan tehlikeleri ve mevcut kabul edilemez durumun devam etmesinin Kıbrıs sorununun çözüm olasılıkları üzerindeki sonuçlarını vurgulamak olduğu ekleniyor.

Kabul edilen kararın, Türkiye'nin Varoşa'daki yasa dışı eylemlerinin geri alınması gerektiğine atıfta bulunduğu, bunların Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için görüşmelerin yeniden başlaması olasılığını zorlaştırdığı belirtiliyor.

Varoşa konusunda, kararın "şehrin yasal sakinlerine iadesinin tek uygulanabilir çözüm olduğunu, bunun BM Güvenlik Konseyi'nin 550 ve 789 sayılı Kararlarının uygulanması yoluyla veya güven artırıcı önlemler paketinin bir parçası olarak gerçekleştirilebileceğini" belirttiği ifade ediliyor.

Kararın aynı zamanda BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar'ın müzakereleri yeniden başlatma çabalarına destek verdiği belirtiliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı