Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, AKPA Genel Kurulu'nun perşembe günü PACE Siyasî İşler ve Demokrasi Komitesi Raportörü Piero Fassino'nun "Varoşa'nın yasal sakinlerine iadesi çağrısı" başlıklı kararının çoğunlukla onaylanmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

İlgili basın açıklamasında, Demetriou ile Meclisin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (Meclisi, AKPA) Genel Kurulunun, Türk milletvekillerinin tek karşı oy kullanmasıyla Raportör Fassino'nun kararını çoğunlukla onaylamasından büyük memnuniyet duyduğu ifade edildi.

Demetriou, AKPA Siyasî İşler ve Demokrasi Komitesi üyesi Milletvekili George Loucaides'in ve Kıbrıs heyetinin diğer üyelerinin kararlı müdahalesi sonucunda, üyeleri tarafından sunulan değişiklik önergeleri şeklinde uluslararası bir kuruluşun metninde ilk kez Kıbrıs sorunu ile ilgili önemli atıfların yer almasından özellikle memnuniyet duyulduğunu söyledi.

Özellikle, basın açıklamasında belirtildiği üzere, "işgal" ve "istilâ" terimlerinin ilk kez kullanıldığı ve bunların Kıbrıs sorunu ve ayrıca Mağusa'nın yasal sakinlerine iadesi konusuyla bağlantısının kurulduğu belirtildi.

Demetriou, özellikle Mağusa konusuyla ilgili olarak, onaylanan kararda Türkiye'nin Mağusa'nın kapalı bölgesindeki eylemlerine ve bunların iptal edilmesine açık bir şekilde atıfta bulunulduğunu, çünkü bu tür eylemlerin tek egemenlik ve uluslararası kimliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüne ulaşmak için üzerinde anlaşılan BM çerçevesi temelinde görüşmelerin yeniden başlaması olasılığını engellediğini belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı