Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağının (SDSN) yayımladığı rapora göre, Kıbrıs Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini teşvik eden ülkeler listesinde AB üye ülkeleri arasında son sırada ve dünya genelinde 167 ülke arasında 58. sırada yer alıyor. SDSN açıklamasında, Kıbrıs'ın bu durumunun kaygı verici olduğunu belirterek, ülkenin 72,9 toplam puan aldığını, bu puanın 2023'te 166 ülke arasında 59. sırada yer aldığı 72,5 puanına benzer olduğunu ifade etti.

17 Haziran 2024'te yayımlanan Sürdürülebilir Kalkınma Raporunun (SDR) 9. baskısına göre, on yedi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin (SKH) hiçbiri 2030'a kadar gerçekleştirilme yolunda değil ve hedeflerin sadece %16'sı iyileşme gösteriyor.

SDSN Kıbrıs, ülke için en sorunlu göstergelerden bazılarının şunlar olduğunu belirtiyor: tarımda aşırı azot kullanımı, Temsilciler Meclinde kadın temsili, telafi edici su ithalatı, birincil enerji arzında yenilenebilir enerji kaynakları payı, ithalatta modern kölelik, Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla GSYH'nin bir payı olarak araştırma ve geliştirmeye düşük yatırım, yıllık ortalama PM2.5 partikül konsantrasyonu, ithalatla ilgili azot emisyonları, CO2 emisyonları, aşırı avlanma  ve adanın hem karada hem de denizde korunan alanları içeren yüzey alanı yüzdesi, yolsuzluk algıları ve hüküm giymemiş tutukluların oranı  ve son olarak düşük Denizaşırı Kalkınma Yardımı seviyeleri.

SDSN, bazı kötü puanların bir dereceye kadar Kıbrıs'ın kendisine münhasır durumu ile açıklanabileceğini belirtiyor. Adanın bölünmüşlüğünün, yaban hayatı için korunan yüzey alanı yüzdesindeki kötü performansı kısmen açıklayabileceğini, iklim değişikliği ve adanın coğrafi konumunun su kaynaklarının eksikliğini açıklayabileceğini ifade ediyor. Ancak, devletin ve toplumun sorunlu göstergelerin çoğunu, hatta tümünü önemli ölçüde iyileştirebileceğini vurguluyor.

Son olarak, eğitim ve yoksulluğun ortadan kaldırılması hedefi gibi bazı göstergelerin ilerleme kaydettiği belirtildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı