Çarşamba günü Bakanlar Kurulu, yasa dışı ve kayıt dışı çalışmayı daha etkili bir şekilde ele almayı hedefleyen üç yasa tasarısını onayladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yannis Panayiotou'nun yazılı açıklamasına göre, bu üç tasarı, çalışanların çalışma koşullarının elektronik olarak kaydedilmesini zorunlu hâle getirerek teknolojiden yararlanmayı ve idari para cezalarını artırarak uygulamada caydırıcılığı artırmayı amaçlıyor.

Bakan, yeni ve mevcut tüm çalışanların belirli bilgilerini Çalışma Bakanlığının bilgi sistemi ERGANI’ye kaydetmenin zorunlu hâle geleceğini ve her yasa dışı ve kayıt dışı çalışma vakası için 1.000 avro tutarında bir idarî para cezasının uygulanacağını açıkladı. Tekrarlanan ihlâllerde bu cezanın daha da artırılacağı belirtildi.

Ayrıca, esas yüklenicilerin, alt yüklenicilerde tespit edilen yasa dışı ve kayıt dışı çalışma vakalarından sorumlu tutulacağı ve yetkili birimlerin denetimleri sırasında iş yerinden kaçıp denetimi engelleyen kişiler için de sorumlulukların belirlendiği bir yasa tasarısı hazırlandığı ifade edildi. Bu yasa tasarısı, ilerleyen dönemlerde bu kötü uygulamanın devam etmesi hâlinde alınacak önlemleri artırmak için kullanılacak.

Bakan Panayiotou, bu kötü uygulamanın ortadan kaldırılması için denetimlerin artırılmaya devam edeceğini ve ek yasama araçlarının belirlenen hedeflere ulaşmada önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Bakan ayrıca, kayıt dışı çalışmanın metodik bir şekilde ele alınabilmesi amacıyla ilgili yetkili birimlerin veri tabanlarının birbirine bağlandığını, işverenlerin yabancı çalışanların oturum durumu hakkında bilgilendirileceğini ve üçüncü ülke vatandaşlarına çalışma izni verilmesi taleplerinin değerlendirilme sürecinin hızlandırıldığını vurguladı. Mevcut yerel insan kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasının sağlandığını da ekledi.

Yasa tasarılarının derhâl Temsilciler Meclisi'ne sunulacağını belirten Bakan, Parlamento Çalışma Komitesi ile iş birliği içinde tartışmaların en kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Kayıt dışı çalışmanın ülkemizde birçok olumsuz etkiye yol açtığını ve bu eğilimin artmasının etkili önlemlerin alınmasını zorunlu kıldığını ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı