Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Kişisel Temsilcisinin, kapsamlı görüşmelerin yeniden başlatılması konusunda kararlı olduklarını ve Kıbrıs'ın bu çabayı desteklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, Lefkoşa'daki Leventis Galerisinde Olimpiyat Oyunları öncesi "Paris'e Giden Yol" sergisinin açılışına gelirken gazetecilere yaptığı açıklamada, Brüksel'de BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile yaptığı görüşme sonrası Ulusal Konseyi toplayacağını, Ulusal Konseyi bilgilendirme ihtiyacı hissettiğini ifade etti.

"Görüşmelerin yeniden başlaması konusunda Genel Sekreter ve Kişisel Temsilci ile aynı noktadayız" diyen Cumhurbaşkanı, cuma günü tüm liderleri bilgilendireceğini ve onlarla görüşerek ilerleme yollarını değerlendireceklerini söyledi.

Kıbrıslı Türk lideri Tatar'ın Mia Milia geçiş noktasının açılmasındaki ısrarına ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı Christodoulides, daha önce bu konuda Birleşmiş Milletlere yazılı bir öneri sunduklarını, ancak Tatar'dan olumlu bir yanıt gelmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, "Tatar gerçekten bu geçiş noktasını açmak isteseydi, bunu çoktan gerçekleştirmiştik" diye ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı