Kıbrıs Baş Bilim İnsanı ve Araştırma ve İnovasyon Vakfı (İDEK) Yönetim Kurulu Başkanı Dimitris Skourides, Kıbrıs'ı ziyaret eden Dijital İş Birliği Örgütü (DCO) Genel Sekreteri Deemah AlYahya ile bir araya geldi. İlgili açıklamaya göre görüşmede, "Kıbrıs'taki Araştırma ve İnovasyon ekosisteminin olgunluğu" ele alındı.

İDEK tarafından yapılan açıklamaya göre, Baş Bilimci ve İDES Yönetim Kurulu Başkanı Dimitris Skourides, DCO Genel Sekreteri Deemah AlYahya ile İDES tesislerinde bir araya geldi.

Skourides, AlYahya'ya Kıbrıs Araştırma ve İnovasyon ekosistemini tanıttı ve ulusal araştırma ve inovasyon stratejisi hakkında bilgilendirdi. Kıbrıs'ı Avrupa İnovasyon Sonuçları Tablosunda 10. sıraya ve Küresel İnovasyon Endeksi'nde dünya çapında 28. sıraya taşıyan itici güçleri, araçları ve politikaları aktardı.

Açıklamada, Baş Bilim İnsanının Araştırma ve İnovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi için atılan güçlü temelleri vurguladığı ve sermayenin, yeteneğin ve kaynakların Kıbrıs'ın sahip olduğu rekabet avantajına nasıl katkıda bulunduğuna dair kapsamlı bir genel bakış sunduğu belirtildi.

Baş Bilim İnsanı, 7 Mükemmeliyet Merkezini ve bunların biyobanka ve genetik hastalıklar, deniz bilimleri, Dünya gözlemi, iklim değişikliği, yapay zekâ dâhil teknoloji, nesnelerin interneti, artırılmış ve sanal gerçeklik gibi belirli sektörlere ve tematik önceliklere nasıl odaklandığını anlattı. 

Skourides, Mükemmeliyet Merkezlerinin Avrupa fonlarıyla ortaklaşa finanse edildiğini ve Kıbrıs Hükûmeti tarafından sürdürülebilirliğin sağlanmasına büyük önem verilerek desteklendiğini söyledi.

"Bu Merkezler, ekosistemin hızlandırıcıları olarak hareket etmek ve temel araştırma, uygulamalı araştırma ve ürün ve hizmetlerin ticarileştirilmesi ile ilgilenmek için kuruluyor" dedi.

Ayrıca, İDEK'in araştırma ve inovasyon stratejisini destekleyen temel finansman araçlarını ayrıntılı olarak sundu, "Ortak Geliştirme" ve "İşletmelerde Araştırma" gibi temel bilgi ve iş birliği transferi programlarına, temel alanlarda ekosistemin uluslararasılaşmasını destekleyen programlara değindi. Bunlar arasında Avrupa'nın temel dijital teknolojiler, ikiz geçişler, mavi ekonomi, temiz enerjiye geçiş, nadir hastalıklar ve tarımsal ekoloji alanlarındaki ortaklıkları ve AB üyesi devletlerdeki ve dışındaki işletmelerin yenilikçi çözümler geliştirmesine olanak tanıyan programlar yer alıyor.

Ayrıca, mükemmellik araştırmalarını finanse eden mükemmellik merkezlerine ve yenilikçi girişimciliği en erken aşamalardan küresel ölçekte şirketlere kadar destekleyen programlara odaklandı: Ön Tohum, Tohum, Yenilik Yap, Yıkıcı Ol. Skourides, bu programlar aracılığıyla, yeni kurulan şirketlerin ve ölçeklenen şirketlerin Hükûmetten öz sermaye olmadan destek aldığını ve daha güçlü, dijital olarak yetkin bir inovasyon ekosistemi oluşturmayı amaçlayan ek araçlarla desteklendiğini vurguladı.

Ayrıca, İDEK tarafından Çevre/Enerji, Tarım-Gıda, Sağlık, Denizcilik ve Uzay alanlarında yakın zamanda finanse edilen stratejik altyapıları sundu ve geçen hafta NASA Çeviri Araştırma Enstitüsü, Finlandiya'dan Sondankyla jeofizik gözlemevi, Aretuza Hastanesi, Kıbrıs Üniversitesi, Kıbrıs Nöroloji Enstitüsü ve Kıbrıs Uzay Çözümleri dâhil olmak üzere çeşitli ortaklarla iş birliği içinde açılışı yapılan Kıbrıs Uzay Araştırma Merkezi C-SpaRC'yi tanıttı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı