Kıbrıs, Ulusal Toparlanma ve Dayanıklılık Planının (KDP) dördüncü dilimindeki aşamaları  ve hedefleri başarıyla tamamladıktan sonra, bugün Toparlanma ve Dayanıklılık Mekanizmasından 77 milyon avroluk bir ödeme talebiyle Avrupa Komisyonu'na başvurdu.

 

Maliye Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre, bugüne kadar bu mekanizmadan 263 milyon avro alındı. 15 Aralık 2023'te yapılan ikinci ve üçüncü dilim ödeme başvurusunun ardından, bugün dördüncü dilim başvurusunun da gerekli kontrollerinin tamamlanmasıyla birlikte, toplamda 229 milyon avro daha tahsil edilmesi bekleniyor. Yıl sonuna kadar 28 aşama için beşinci dilim ödeme başvurusu yapılması ve bu kapsamda 120 milyon avro daha tahsil edilmesi öngörülüyor.

 

Bu kapsamda, 2021 yılından itibaren Toparlanma  ve Dayanıklılık Mekanizmasından sağlanan toplam tahsilatlar, bu inceleme altındaki dilimlerin de alınmasıyla birlikte yaklaşık 500 milyon avroya ulaşacak (bu, ülkeye ayrılan toplam bütçenin yaklaşık %50'sine denk gelmektedir).

 

Maliye Bakanı Makis Keravnos, Avrupa Komisyonu’na yakın iş birliği için teşekkür ederek, kamu hizmetindeki tüm ortaklara ve bugünkü hedeflerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm çalışanlara teşekkürlerini iletti. Ayrıca, dilimlerin serbest bırakılması için gerekli yasama düzenlemelerini onaylayan Temsilciler Meclisi partilerine de teşekkür eden Bakan Keravnos, belirlenen hedeflerin ve aşamaların zamanında ve üzerinde mutabık kalınan takvimlere uygun olarak gerçekleştirilmesi çabalarını da memnuniyetle karşıladığını belirtti.

 

 

 

Kıbrıs Toparlanma ve Dayanıklılık Planı (KDP)

 

---------------------

 

 

 

Kıbrıs Toparlanma ve Dayanıklılık Planı (KDP), 2023 yılının aralık ayında yapılan güncellemelerle birlikte 1,22 milyar avro (1 milyar avro hibe ve 0,2 milyar avro kredi) toplam bütçeye sahip. Plan, hem reformları (61 önlem) hem de yatırımları (75 önlem - Projeler ve Hibe Planları) içeren 136 önlemden oluşuyor. Bu plan, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunan tüm politika alanlarını kapsıyor ve 70 Kamu ve Genişletilmiş Kamu Kesimi Uygulama Kuruluşu ile binlerce hak sahibi tarafından uygulanıyor.

 

Bugüne kadar, tasarı ve düzenlemelerin (KDP'de toplam 38'den 23'ü kabul edildi) onaylanması, önemli reformların ilerletilmesi, kamu yatırımlarının ilân edilmesi ve çeşitli sözleşmelerin imzalanması gibi adımlar atıldı. Şimdiye kadar yaklaşık 600 milyon avro değerinde kamu yatırımları gerçekleştirilmiş olup, birçok proje tamamlanmış veya inşaat ve uygulama aşamasında.

 

Ayrıca, özel sektör yatırımları için teşvik olarak en büyük Hibe Programları (HP) / planları ilân edildi. Bu planlar uygulama safhasında. Önümüzdeki aylarda sadece az sayıdaki Hibe Planı davetiyelerinin ilân edilmesi bekleniyor. KDP'nin Hibe Planları için toplam bütçesi 450 milyon avroyu aşıyor.

 

KHA/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı