Birleşmiş Milletler raporlarının dengeyi koruma çabasında olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, pazartesi günü gerçekleştirdiği ilgili açıklamada, adadaki yabancı diplomatik misyonlar ve "uluslararası toplumun, Yeşil Hattın kimin askerileştirdiği ve kimlerin sürekli olarak bu bölgeyi ihlâl ettiği" konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart'ın, işgal güçlerinin adını belirtmeden Yeşil Hattın askerileştirilmesini ima eden son açıklaması hakkında, Stewart’ın "Kıbrıs’taki barış gücünün başındaki isim olduğu ve yakın zamanda işgal ordusu tarafından kimin saldırıya uğradığını hepimizin gördüğü" yorumunda bulundu.

Stewart'ın tampon bölgede mahsur kalan yasa dışı göçmenler konusunu gündeme getirmesiyle ilgili bir soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı, göç konusunun Stewart’ın görev yetkisi dâhilinde olmadığını söyledi. Hükûmetin konu hakkında, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile temas hâlinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bu spesifik konuyu insanî bir temelde nasıl ele aldığını defalarca yazılı olarak sunduğunu vurguladı. Ancak aynı zamanda, Yeşil Hat üzerinden Cumhuriyetin etkin kontrolü altındaki topraklara uzanan yeni bir göçmen yolunun oluşmasına izin veremeyeceklerini belirtti.

Konunun Stewart ile öğleden sonra yaptıkları toplantıda ele alındığını ve BM Sözcüsü tarafından yapılan açıklamaların ardından bu konunu gündeme geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Christodoulides, bu tür açıklamaların çözüm için yardımcı olmadığını vurguladı.

"Eğer bir sorunu çözmek istiyorsak, bu tür açıklamalardan kaçınmalıyız" diyen Cumhurbaşkanı, öğleden sonra Stewart ile gerçekleştirdiği toplantıda konuyu gündeme getirme ihtiyacı hissettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Christodoulides, konunun özü üzerinde durulmadığını, çünkü bunun Stewart’ın görev kapsamı içinde olmadığını ifade etti.

Kıbrıs Türk toplumu lideri Ersin Tatar'ın Londra'da BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel  Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamalar hakkında yorum yapması istenen Cumhurbaşkanı Christodoulides, resmî bilgilendirmeyi bekleyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı ancak Tatar'dan farklı bir şey duymayı beklemediğini, çünkü uzun zamandır bu tür açıklamalar yaptığını belirtti. Tekrarlanan açıklamalar hakkında yorum yapmak istemediğini ve herhangi bir açıklama yapmadan önce resmî bilgilendirmeyi bekleyeceğini ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı