Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Kıbrıs'ta "Depolama Alanına Sıfır Atık" sertifikasını alan ilk hükûmet binası oldu.

Salı günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın meyve bahçesinde Cumhurbaşkanı’nın eşi Philippa Karsera-Christodoulides, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou ve Çevreden Sorumlu Komiser Antonia Theodosiou'nun düzenledikleri basın toplantısında, bir yıl önce başlayan bu ortak çabayı anlattılar.

Çevrenin korunmasının hükûmetin önceliği olduğunu belirten Dr. Maria Panayiotou, Cumhurbaşkanı’nın yaşadığı ve çalıştığı yer olan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın, çöp depolama alanlarında sıfır atıkla dönüştürülen ilk hükûmet binası olarak büyük bir proje, sembolizmin pratik bir kanıtını, aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmak için önceliğin alışkanlıkları değiştirmek olduğunun teyidi olduğunu vurguladı.

Bundan sonraki hedeflerinin Bakanlık ve Müsteşarlık binalarında “Depolama Alanına Sıfır Atık” uygulaması yaptırmak olduğunu belirten Panayiotou, bir sonraki binanın Tarım Bakanlığı olacağını bildirdi.

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı, bu projenin başarısının yalnızca uygulananlara dayanmadığını, aynı zamanda her gün benimsenen sürdürülebilir uygulamalara da bağlı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın eşi Philippa Karsera Christodoulides de konuşmasında, yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresini atık depolama alanlarına sıfır atık bırakacak bir binaya dönüştürmek gibi çok iddialı bir hedefin açıklandığı bir söz verdiklerini ve bugün bu hedefe ulaştıklarını ifade etti.

Philippa Karsera Christodoulides şöyle devam etti: “Bugün gururluyuz çünkü diğer ülkelerin etkileyici örneklerini takip ederek ilk Sıfır Atık hükûmet binası olduk ve Cumhurbaşkanlığı hedefimiz döngüsel ekonomiye geçiş için model olmak ve çevre konusunda farkındalığı artırıcı eylemleri teşvik etmekti, bu hedefe ulaşıldı.”

“Kıbrıs ve Cumhurbaşkanlığı değişti; daha yeşil ve daha çevre dostu oldu.”

“İsrafı %90'dan fazla azaltmayı ve tam geri dönüşüm yapmayı başardık. Eğer biz yapabiliyorsak, o zaman herkes de yapabilir.”

Çevre Komiseri Antonia Theodosiou da konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bir çevre yönetimi modeli hâline getirme hedefinin yanı sıra, önemli bir çevresel rol oynayacak şekilde tasarlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinin de hedeflenen girişimlerin geliştirilmesiyle bir eğitim aracı olarak iyileştirilmesine karar verildiğini duyurdu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı