Kıbrıs'ın anıtlarını ve kültürel miras alanlarını korumayı amaçlayan Kültürel Miras Teknik Komitesinin çalışmaları kapsamında Kato Polemidia Camii’ndeki koruma çalışmaları tamamlandı.

Proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği’nin (AB) desteğinde uygulandı.

Komite eş başkanı Sotos Ktoris, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, caminin Kato Polemidia'nın tarihi merkezinde yer aldığını ve yol boyunca avlusunun taş duvarlarla çevrili olduğunu söyledi.

Ana binanın yerel taş işçiliğinden yapıldığını, üçgen çatılı ahşap çatı ile örtüldüğünü anlatan Ktoris şöyle devam etti:

“Caminin kuzey tarafı boyunca betonarme sonradan yapılmış yarı açık bir alan uzanıyor, kuzeybatı köşesinde bir minare bulunuyor.”

“İç kısımda kadınlar locasının ahşap balkonu da dâhil olmak üzere alanlar korunmuştur. Cami sadece Kato Polemidia'daki Kıbrıslı Türklere değil, çevredeki Kıbrıslı Türklere de hizmet verdi. İlk yapım aşaması bilinmemekle birlikte kaynaklar, 1900 yılında içeride bazı onarımlar yapıldığını belirtiyor.”

“1923 yılında Kato Polemidia sakinleri, artan sayıda kişiye hizmet veremeyeceği için caminin genişletilmesi için başvuruda bulunmuştur. Dış kuzey duvarındaki mermer kitabe, 1932 yılında yapılan yenilemeyi kanıtlamaktadır.”

“Minarenin inşa edildiği 1955 yılında da bir yenileme yapıldığı kaydedilmiştir. Caminin korunmasına yönelik yapılan başlıca çalışmalar arasında kapı ve pencereler ile tüm ahşap elemanların onarım ve bakımı, gevşek ve uyumsuz kaplamaların kaldırılması, yeni kaplama ve boya uygulanması, zeminin tesviye edilmesi, temizlik ve onarımı, taş işçiliğinde derz dolgu uygulanması, minarenin onarımı, temizlik ve çevre düzenlemesi yer alıyor.”

Projeden de söz eden Ktoris, dini anıtların sadece ibadet yerleri değil aynı zamanda mekânın tarihine ve Kıbrıs'ın çok kültürlü mirasına inkâr edilemez bir şekilde tanıklık eden kolektif hafızamızın korunmasına yönelik sığınma yerleri olduğunu söyledi.

Sotos Ktoris, anıtların varlıklarıyla, hoşgörüsüz anlatılarıyla ve milliyetçi fantezileriyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı