Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne Korumalı Menşe İsmi (PDO) olan Hellimin/Halloumi üretimine ilişkin gerekliliklere uymak amacıyla talep ettiği ilk 10 yıllık geçiş dönemine karşılık 5 yıllık bir geçiş süresi daha verdi. Kıbrıs'ın süresi 9 Temmuz'da doluyordu.

Tarım Bakanlığı bu konuda, koyun-keçi sütü ve inek sütü kotalarına ilişkin kararname yayımlayacak ve kararnamenin nihai kabulünden önce tüm paydaşlarla görüşmelerde bulunacak.

Bu konuda salı günü bir toplantı yapan Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou’yla Temsilciler Meclisi Tarım Komitesi üyeleri, Hellimin bir PDO ürünü olarak pazarlanmasıyla ilgili olarak ortaya çıkan sorunları ve üreticileri desteklemeye yönelik tedbirleri görüştüler.

Maria Panayiotou, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, PDO Helliminin korunması ve ana ihraç tarımsal gıda ürünü olarak muhafaza edilmesinin iki ana hedefleri olduğunu belirtti; bu hedeflere ulaşmada yardımcı olacak tedbirlerin alınacağı beş yıllık geçiş döneminde, sektörde yer alan herkesin sürdürülebilirliğini, her zaman temel prensip olarak sağlamak istediklerini ifade etti.

Panayiotou, bu geçiş dönemine öncülük edecek kararname ve kararın nihai olarak kabul edilmesinden önce hafta sonunda tüm paydaşlarla görüşmeler yapılacağını duyurdu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı