Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Hellenic Bank’ın Uzun Vadeli İhraççı Temerrüt Notunu (IDR) ‘BB+’dan ‘BBB-‘ye; Canlılık Notunu (VR) ‘bb+’dan ‘bbb-‘ye yükseltti.

Fitch’e göre bu yükseltme, esas olarak Kıbrıs’ın ülke notunun ‘BBB+’ya yükseltilmesini, Kıbrıs’ın faaliyet ortamının olumlu ve iyileştirilmiş değerlendirmesini yansıtıyor.

İlk derecelendirme, Fitch’in Kıbrıs bankalarının uzun vadeli iş modeli sürdürülebilirliğini desteklediğine inandığı faktörlerin yanı sıra iyileşen bankacılık sektörünün temelleri olan özel sektör borçlarının azalması ve devam eden ekonomik büyüme beklentisiyle desteklendi.

Yükseltme aynı zamanda Hellenic Bank’ın sermaye birikimiyle sonuçlanan sağlıklı kârlılık konusundaki devam eden kaydını, eski risklerin temizlenmesinin tamamlanmasından bu yana istikrarlı varlık kalitesini ve ucuz mevduat bazlı fonlamayı da yansıtıyor.

Fitch ayrıca Hellenic Bank’ın “destek yok” (ns) şeklindeki Hükûmet Desteği Notunu (GSR) da, artık kurumun kapsamıyla ilgili olarak değerlendirilmediğinden geri çekti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı